Be med appen “Tidegärden”

Elohi! Elohi! Lema sabaktani (Min Gud! Min Gud! Varför har du övergivit mig?).  Jesus bevingade sista ord på korset i Matt 27:46 är inte ett plötsligt utspel från en desperat människoson i nöd – det är en del av den judiska (och senare även kyrkliga) traditionen att be tidebön efter Psaltarens sånger. Dessa lästes regelbundet flera gånger per dag av församlingen och var uppdelade så att de passade alla dagens delar, från morgon till kväll. Själva församlingen delades också upp, så att varannan vers lästes av ena halvan och varannan av andra.

Jesuscitatet är ursprungligen hämtat från Ps 22 och när han läste det deltog han i judarnas fredagsbön för klockan 15.00. In i det sista, intill döden, bad alltså Jesus enligt tidebönen. Även vi kan få delta i denna rika tradition, genom att till exempel använda appen tidegärden, eller dess motsvarighet – tidebönsboken. Även om man bara hinner en gång om dagen är båda bra verktyg för att hålla bönen levande – och delta i traditionen som håller livet ut. Be alltså även du med Jesus – det bär dig från död till liv!

Sommarens händelser

Det finns många kristna ungdomsläger och konferenser att åka på i sommar. Här är några tips!

Nyhem Ung, 14–23 juni (Nyhem, Mullsjö)
Action 2024, 15–19 juni (Liljeholmen)
Torp, 17–23 juni (Torp, Örebro)
Churchcamp, 24–28 juni (Linköping)
Hampeveckan, 1–7 juli (Vingåker)
Gullbrannafestivalen, 4–7 juli (Halmstad)
Hönökonferensen, 6–14 juli (Hönö, Göteborgs skärgård)
Chili & XL, 30 juli–4 augusti (Hjälmargården)
Ungdomsoas, 31 juli–4 augusti (Halmstad)
Ung Tro, 4–9 augusti (Halmstad)
Bödalägret, 5–10 augusti (Öland)
Youth Camp, 5–10 augusti (Torp, Örebro)
Puls, 7–11 augusti (Örkelljunga)
Credos bibelvecka, 18–23 augusti (Vikbolandet)

Sommarens lyssningstips!

Missa inte att gå in på ELU-arkivet på Spotify eller där du hittar dina poddar. Under sommaren kommer där släppas ett gäng spännande sommarprogram, där personer i blandade åldrar får dela sin berättelse. Det är väl värt att lyssna på!

Foto:
DELA
Föregående artikelVal och fred i Europa
Nästa artikelKallad till vad?