Kristendomen finns utspridd över hela världen men vi har inte samma förutsättningar att praktisera den. Missionsorganisationen Open Doors släpper varje år listor över de länder där kristna lider för sin tro länder. Kristendom kan innebära en dödsdom men även i mörkret kan det finnas glimtar av ljus.

Förföljelsen mot kristna har aldrig varit så stor som den är just nu. Kristna förföljs i över 60 länder, och förföljelsen blir allt mer intensiv.

Men trots medias fokus på Irak, Syrien och Mellanöstern är det i Afrika som förföljelsen ökar snabbast, framför allt i länder söder om Sahara.

Krigare från IS mördar och våldtar i Irak. IS halshugger civila. IS mördade 21 kristna egyptier. Rubrikerna om IS, Islamska Statens, framfart har varit många och fruktansvärda. De kristna som inte hunnit fly innan IS-anhängarna intagit deras hem har fått tre val: att förneka sin tro, att betala en skatt motsvarande 80 000 svenska kronor eller dö. Men trots medias fokus på Irak, Syrien och Mellanöstern är det i Afrika som förföljelsen ökar snabbast, framför allt i länder söder om Sahara.

– Ökningen beror framför allt på en ökad islamisering i området, säger Cornelia Sander, ungdomssamordnare för Open Doors Sverige.

Islamistisk extremism är den främsta orsaken till förföljelsen mot kristna i 40 av de 50 länderna i årets World Watch List, men inte den enda. Diktatorisk paranoia, där staten kontrollerar folket på varje aspekt i samhället, är den främsta orsaken till förföljelse i tio länder. Det är också den främsta orsaken till förföljelse mot kristna i Nordkorea, som i 13 år har legat i topp på World Watch List.

– Att bli påkommen som kristen i Nordkorea är detsamma som att få en dödsdom, säger Cornelia.

Allt svårare att vara kristen 

De tio värsta länderna

  1.     Nordkorea
  2.     Somalia
  3.     Irak
  4.     Syrien
  5.     Afghanistan
  6.     Sudan
  7.     Iran
  8.     Pakistan
  9.     Eritrea
  10.     Nigeria

Hela WWL och mer information hittar du på www.open-doors.se/vart_arbete/wwl2015/ samt www.open-doors.se

Varje år sammanställer missionsorganisationen Open Doors i World Watch List de 50 länder i världen där det är hårdast tryck mot kristna. Länderna listas utifrån ett poängsystem, där högst poäng står för hårdast förföljelse.

Det dagliga livet har, i de flesta länderna på listan, blivit allt svårare för de kristna.

För att ett land ska komma med på listan krävs det i år minst 48 poäng (där maxpoängen är 100), vilket är en ökning med tre poäng jämfört med förra årets lista. Det dagliga livet har, i de flesta länderna på listan, blivit allt svårare för de kristna.

– I många länder är det också extra svårt för omvända kristna med muslimsk bakgrund. Att öppet erkänna sin tro på Jesus innebär i många fall att de blir utestängda från sin familj och från det samhälle de lever i. I värsta fall innebär det döden för dem, säger Cornelia.

Ljusglimtar av hopp

Men trots att förföljelsen mot kristna ökar i världen, så finns det flera positiva trender. Bland annat finns det en allt större enhet mellan kristna i Mellanöstern, och urgamla motsättningar håller på att lösas upp. Många kristna och muslimer i området har också blivit mer sammansvetsade på grund av oroligheterna i området.

– Och så har vi bönen. Genom bön kan vi ta oss till de onådda platserna och påverka i de mörkaste områdena. Genom bön får vi vara en röst i andevärlden, för Guds rike, och kan påverka situationen för våra förföljda syskon runt om i världen, säger Cornelia.

Om Open Doors/World Watch List

Open Doors är en internationell missionsorganisation som i 60 år hjälpt förföljda kristna runt om i världen. Varje år släpper Open Doors World Watch List (WWL) som listar de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som värst. WWL mäter och analyserar de kristnas situation i sex områden: privatlivet, familjelivet, samhällslivet, livet på nationell nivå, församlingslivet, samt förekomsten av våld mot kristna.

Tips från skribenten!

Secret Church är ett projekt där du själv får testa hur det är att leva som förföljd kristen och hålla gudstjänst i hemlighet:

https://www.open-doors.se/secretchurch/

https://opendoorsse.wordpress.com/2014/10/29/tyst-lovsang/

Open Doors

 

Foto: Open Doors
Sara Bohold
Open Doors
DELA
Föregående artikelKonstiga ord: Salig
Nästa artikelMissionen i hjärtat