Han bloggar på Kanal 5, är utsedd till Sveriges bäst klädda man, har vunnit flera stora bloggpriser och sjungit inför ett fullsatt Ullevi. Varje vecka följer upp till 50 000 läsare hans liv på bloggen. Vem Andreas Wijk själv följer råder det ingen tvekan på:
– Jesus! Han är meningen med livet!

Det är en glad Andreas Wijk som svarar i andra änden av luren. Att han är glad är kanske inte så konstigt – studierna på gymnasieskolan Rytmus i Göteborg är nyligen avslutade. Andreas har tagit studenten, och så sent som klockan tre natten före min intervju med honom publicerades ett blogginlägg med bilder på en till synes överlycklig student. Tolv timmar senare, vid tidpunkten för vårt samtal, har tusentals människor redan läst inlägget och sett bilderna. Men så har det givetvis inte alltid varit.

Från systemkamera till priser

Allt började egentligen julen 2008 då Andreas, då femton år gammal, fick en systemkamera i julklapp av sina föräldrar. Han hade redan ett stort modeintresse och med en kamera som tog bra bilder kunde han starta sin första blogg – Andreas stil
– Jag bestämde mig tidigt för att det skulle bli något stort av bloggen, så jag gick in för det engagerat, erkänner Andreas. 
På bloggen visade han inte bara sin stil, utan kunde även posta youtube-klipp där han sjöng, och därmed få utlopp för sitt andra stora intresse – musiken. Sakta men säkert fick Andreas fler och fler läsare. Under 2010 började han blogga på Kanal 5:s hemsida och vann dessutom två priser på Veckorevyns årliga bloggala Blog awards: ”Årets modeblogg” och ”Årets nykomling”.
– Priserna betydde mycket. De gjorde att jag syntes i media, fick ett namn som folk kände igen och på så sätt hittade fler till bloggen. Personligen gjorde de mig dessutom mer peppad.

Det finns också folk som gör fantastiska grejer, kämpar med saker och stället upp för människor, fast de inte syns. De är riktiga förebilder!

Bloggandets fördelar

I dag har Andreas mellan 30 000-50 000 bloggläsare i veckan, och genom bloggandet har han också fått möjlighet att satsa mer på musiken.
– Bloggen har gett mig så mycket fördelar. Visst, det finns sådant som är jobbigt också men jag ser knappt det negativa, jag är bara så tacksam för allt jag har fått genom den, poängterar han.
Sjunga på invigningen av Gothia Cup, vara programledare för Kanal 5:s webb-tvshow Modelljakten tillsammans med Kenza Zouiten, åka till Los Angeles för att plåtas, sjunga med Gavin Degraw – detta är bara en bråkdel av det Andreas Wijk har fått möjligheten att göra tack vare bloggen.
– Den har gett mig grymma kontakter, som betyder mycket, framför allt för min musik. I dag får jag jobba med människor som jag aldrig hade kunnat drömma om att få jobba med! säger han med eftertryck.

Förebild för många

Bloggandet har också medfört att Andreas ofta blir igenkänd på stan.
– Det är så sjukt roligt. Det känns lite konstigt, men jag blir verkligen bara glad! 
I sin offentliga roll har han dessutom blivit en förebild för många ungdomar.
– Jag känner mig avslappnad att vara mig själv och genom bloggen vill jag visa vem jag är. Jag känner kärlek till människor och vill sprida glädje, och det försöker jag göra genom min person. Jag hoppas kunna sprida något positivt till omvärlden.
Andreas poängterar även att man inte behöver vara varken känd eller framgångsrik för att vara någons förebild. 
– Man kan ju ha sina föräldrar som förebilder. Och det finns också folk som gör fantastiska grejer, kämpar med saker och stället upp för människor, fast de inte syns. De är riktiga förebilder!

Andreas egen förebild

Vem som är Andreas egen förebild behöver han inte fundera länge på:
– Jesus! Han är meningen med livet!
Han fortsätter att prata om sin kristna tro.
– Min tro betyder allt, skulle man kunna säga. Den genomsyrar allt jag gör. Om jag inte hade trott på Gud skulle jag nog ha känt mig ganska lost, speciellt i denna mediebubbla, med alla intryck och åsikter som kan trycka ner en. Jag har Gud som jag alltid kan förlita mig på oavsett vad som händer.
I bloggen lägger han ofta ut bilder från kyrkan, ändå skriver han väldigt sparsamt om sin tro, vilket är helt medvetet från hans sida.
– Jag sitter inte och skriker ”Gud är meningen med livet! Du måste tro, det är det bästa!”. Jag tror att det är så, men jag skriker inte det. Jag fokuserar istället på att leva ut min tro, så att folk ska kunna se att jag tycker att Gud är meningen med livet.