Jacob försökte kombinera droger med andlighet, men det ledde honom ner i mörker, beroende och depression. Bara Jesus kunde göra honom fri.

Namn: Jacob Funke
Bostadsort: Mariannelund
Ålder: 25 år
Sysselsättning: går allmän kurs på Mariannelunds folkhögskola
Intressen: gym, dataspel, spela gitarr, umgås med katten

Jacob växte upp i en kristen familj, men under högstadiet kände han att det inte var på riktigt och valde att lämna sin tro.
– Jag hamnade i dåligt umgänge under gymnasiet, berättar Jacob. Jag började med dumheter: cigaretter, alkohol och så småningom droger.
Detta blev början på en tuff tid för Jacob. Han hamnade till slut på ett HVB-hem och var efter det “av och på” med droger.
– Det var inte jättemycket, förklarar Jacob, men när jag blev 18 och fick en egen lägenhet hamnade jag i ett dagligt missbruk.
Jacob hade ett intresse för new age och nyandlighet, och han hade en tanke om att kombinera det med droger.
– Men hela grejen ledde mig djupare in i psykisk ohälsa, missbruk och definitivt en längtan efter mer.
Under åren som följde flyttade Jacob in och ut på olika behandlingshem och blev till slut vräkt.

Jag blev irriterad av tanken på att Gud skulle se mig hela tiden.

Ett obesvarat rop

I samband med pandemin öppnade sig en ny möjlighet för Jacob.
– Jag flyttade hem till mamma på villkoret att jag inte fick dricka och ta droger. Det höll sig tills vi drack lite tillsammans på hennes födelsedag. Då började det igen, konstaterar han.
Även drogmissbruket drog igång igen. Samtidigt fanns där en längtan efter annat.
– Någon kväll när jag mådde som sämst ropade jag inne i mitt rum: “Gud om du finns, trösta mig! Kom och var nära.” Men jag kände inget, så jag tänkte att då var det väl inte på riktigt.

En närvarande Gud?

Några månader senare var det fars dag och Jacob hade en känsla av att vara övervakad, som om någon såg honom. Då hörde han sin mamma sjunga något i stil med “God is always watching”.
– Jag blev irriterad av tanken på att Gud skulle se mig hela tiden, berättar Jacob. Jag ville vara privat.
Samma dag träffade han släkt från sin pappas sida och hans kusin bjöd med honom till en unga vuxna-gudstjänst i Kumla Pingst.
– Det kändes som om någon räckte ut handen till mig, förklarar Jacob. Det här ska jag säga ja till!
På vägen hem pratade han med sin pappa om tro och Jacob bad honom sätta på kristen musik. Jacob kände då en närvaro av frid och kärlek och sa: “Jag tror jag upplever Guds närvaro”. Pappan berättade då om en dröm han haft några dagar tidigare. Han hade sett Jacob komma till honom som treåring och säga: “Nu ska vi börja om igen”.
– Då berättade jag att jag var tillbaka i missbruket, säger Jacob. Det var blandade känslor, men jag bestämde mig där för att jag ville vara kristen och följa Jesus.

Svårt att släppa taget

Ändå fortsatte Jacob att brottas med sina tidigare problem. Han väntade på gudstjänsten som han var inbjuden till. Men en dag frågade en kollega om han ville följa med och dricka efter jobbet.
– Jag lurade mig själv att jag aldrig hade haft problem med alkohol, konstaterar Jacob. Så jag följde med.
Efter ett tag upplevde Jacob att personen som han var med var besatt. Hon började säga att Jacob skulle avsäga sig sin tro.
– Då kom det över mig som att det fanns ett vägval. Den ena vägen var jag van vid – den med mörker, ångest och depression. Det var inte det livet jag ville leva. Det hade öppnats upp en ny väg för mig: livet med Jesus. Jag kände att det var det viktigaste valet i mitt liv.
Jacob ställde sig upp och sa: “Nej, jag tror på Jesus Kristus. Jag tror att han har frälst mig.”
– Då kom den helige Ande över mig, berättar Jacob. Jag började tala i tungor för första gången. Jag la min hand på hennes panna och hon föll i sin säng och somnade. Jag sprang därifrån och fattade inte riktigt vad som hänt och att det var Guds Ande som verkat.
Dagen därpå gick Jacob dit igen och började dricka.

Jag tänkte röka på i ett kristet syfte, medan jag lyssnade på lovsång.

– Men jag fick en jobbig känsla av att vara där – antagligen var det den helige Ande.
Då åkte han till Örebro i stället för att röka på, men det kändes inte heller kul.

Är det på riktigt?

Till slut var det dags för unga vuxna-gudstjänsten.
– Jag kom med mjukisbyxor och luvtröja. Jag såg alla gå in där i sina fina kläder och kände att jag inte passade in. Men min kusin sa: “Kom som du är.”
Under lovsången fick Jacob en stark känsla.
– Jag kände min synd, allt jag gjort kom över mig. Jag kände att jag inte kunde leva så längre, jag måste vända om. Jag började gråta jättemycket över min synd och det liv jag levde – jag gav det till Gud.
Jacobs kusin började be för honom och det kändes som om något lossnade. Han fick en känsla av glädje, kärlek och djup frid som följde med honom under dagen. Men han kunde inte släppa tanken på att han fortfarande hade cannabis hemma.
– Jag tänkte röka på i ett kristet syfte, medan jag lyssnade på lovsång. Men när jag rökte var det som om allt jag fått uppleva den dagen – lovsången, friden – bara lämnade mig. Jag fick sån ångest. När jag blev hög var det som om det jag fått uppleva i kyrkan inte var på riktigt. Det här var mer verkligt.
Jacob kunde inte sova på grund av sin ångest, men när han började nyktra till och månen lyste in genom fönstret började känslan från gudstjänsten komma tillbaka. Han kände Guds kärlek.

Fri till slut

Så småningom gick Jacob till kyrkan igen och fick förtroende för en kille där.
– Jag berättade för honom om mitt liv och han reagerade inte så starkt som jag trott. Han var lugn och sa att jag skulle lyssna på mycket lovsång, be och läsa Bibeln.
Efter den dagen var Jacob fri och kände ingen mer längtan efter droger. Den var som bortblåst. Han blev döpt en tid senare och gick sedan på bibelskola. Och därifrån har vandringen med Jesus fortsatt.