Jag skall träffa en elitidrottare. En man som har spelat i svenska basebollandslaget i tio år. Hur är han? funderar jag.

Fakta om David Leander

Ålder: 29 år

Kommer från: Siljansnäs utanför Leksand

Davids pappa och farbröder grundade en av Sveriges första basebollklubbar i Leksand.

Bor: Tranås i nordöstra Småland

Familj: Frun Frida och 3 barn

Jobb: Halvtidsanställd som pastor i en metodistkyrka. Jobbar ytterligare en halvtid på ett lager.

Övrigt: Brinner för att grunda församlingar med god bibelundervisning. Har som mål att avsluta sin påbörjade pastorsutbildning.

Några av mina kompisar har träffat uppblåsta elitidrottare som är för fina för att prata med vanliga människor. Från andra bekanta har jag hört om landslagsmän som inte har något annat innehåll i livet än sin sport och träning.

Mannen jag skall träffa heter David Leander och är slagman i svenska basebollandslaget. Vi träffas på ett kafé en förmiddag.

– Välkommen! säger han på sitt trygga dalmål, vill du ha kaffe? Det märks tydligt att David har kapacitet att slå en baseboll. Han är vältränad och muskulös. Jag märker också snabbt att de fördomar jag har om elitidrottare inte stämmer in på honom. Han är en jordnära och ödmjuk man men samtidigt en människa med klar vinnarinstinkt.

Karriär med hårt arbete bakom

Under sina år i landslaget har David hunnit med att spela VM och EM ett par gånger. Förra året var han med och hjälpte landslaget till ett brons i för-OS i Aten. Den största enskilda prestationen under denna period var att slå topplaget Italien 2003. I Sverige har David spelat elitseriebaseboll för klubbarna Rättvik, Leksand och Tranås. Två gånger har han blivit utsedd till seriens bästa slagman.

– När började du satsa på baseboll på allvar?

– Som 17-åring åkte jag över till USA och gick på high school. Där tränade vi baseboll varje dag. Jag hade framgångar i skollaget och det gick så bra att jag fick ett stipendium till collegestudier tack vare basebollen.

– Under USA-åren lärde jag mig att det krävs hårt arbete för att bli bättre inom sporten. Man tror lätt att elitidrottsmän bara på grund av deras talang och det kan stämma för en del av dem. Men de flesta som är riktigt bra har också slitit för det. I USA började jag inse vad som krävs. Man måste göra mer än de andra för att bli riktigt bra. Sen tyckte jag det var så oerhört roligt att slå en baseboll.

Tron och sporten som drivkraft

– Hur gick det till när du blev kristen?

– Jag var 17 år gammal. Några ungdomar drev ett kristet kafé på lördagar. Efterhand lärde jag känna de kristna på kaféet och jag började gå på deras bönesamlingar. Det som drog mig till kyrkan var deras gemenskap, och den kärlek som de visade mot varandra. Efter ett tag sade jag att jag ville vara en kristen och göra det samma som de gjorde. Jag vet inte om jag då förstod evangeliet – att jag var en syndare som var i behov av Guds förlåtelse.

I det man är kallad att göra skall man eftersträva att göra sitt bästa.

David nämner en film som betytt mycket för honom, Triumfens ögonblick. Filmen är en sann historia om en kristen sprinter som vittnar om att han upplever Guds välbehag när han utövar sin sport.

– Är det att ära Gud som driver dig att spela?

– Jag vet inte riktigt, jag hoppas ju att det är det främsta motivet. Man drivs av olika motiv till varför man gör saker och det är kanske inte alltid man vet varför man gör det man gör. Men jag tycker om baseboll och det driver mig också att fortsätta, dessutom tycker jag om killarna jag spelar med. Jag önskar att jag kan vara ett vittne för dem, i det jag håller på med.

– Hur tänker du om konkurrens och tävlande som kristen elitidrottare?

– Jag vill vara bäst och jag tror att man som kristen elitidrottare skall sträva efter att bli bäst. Man bör sträva efter att göra sitt bästa, och att göra sitt bästa borde vara att bli bättre än alla andra, om man nu verkligen satsar på elitidrott. Annars skall man inte hålla på. Det finns andra saker man kan göra.

– Detta gäller inte bara sport utan även till exempel när man studerar. Kristna borde vara de flitigaste studenterna. I det man är kallad att göra skall man eftersträva att göra sitt bästa. Kristna skall föregå med gott exempel och visa hur man skall uppföra sig och leva sitt liv i allt man gör.

Samtidigt som David vill vara bäst poängterar han också vikten av att vara en bra lagspelare. Han medger att detta kan vara svårt när man konkurrerar inom laget om platserna i startuppställningen. Det gäller att vara ödmjuk och underordna sig coachens beslut om man blir placerad på bänken. Är man avbytare skall man stödja dem som får spela och inte tänka på sin egen stolthet.

Känslan av att träffa klockrent

I Sverige är inte baseboll speciellt känt. Vi svenskar tänker väl mest på sporten som en seriösare variant av brännboll. Jag kan inte låta bli att fråga lite om vad det egentligen är som lockar med baseboll.

– Har du spelat golf någon gång? undrar David, har du träffat bollen rent? Det är samma känsla i baseboll av att inte känna bollen men ändå veta att du träffar den och att den går långt. Min bästa position är som slagman. Baseboll är ett väldigt komplicerat spel. Brännboll har förstört svenskarnas bild av baseboll.

Sedan redogör David för några av reglerna och jag inser att sporten har mer att bjuda på än den brännboll jag upplevt på gymnastiklektioner.

Lyckan för en idrottsman

– Blir man lyckligare av att vara elitidrottare?

– Jag hörde Markus Näslund (kristen landslagsspelare i ishockey) säga: ”Jag ser inte mig själv som någon stor stjärna. Jag är bara här och spelar hockey och jag tänker inte ens på dem som tittar på”. Det är samma sak med baseboll. Man tänker inte på dem som tittar på och vi har ingen direkt fanclub. Jag tror att man blir glad av att göra det man är bra på, vare sig det är elitidrott eller att spela piano. Men det är klart att det är roligt att bli uttagen till ett landslag och uppleva mycket vid mästerskap och träningsläger.

– Mycket beror nog på hur man tar framgången. En elitidrottare kan ju bli skadad. Jag tror att många som levt i rampljuset, och sedan inte kan utföra sin sport, blir olyckliga om uppmärksamheten har blivit en del av deras välmående och det som driver dem i livet. Men jag kan inte se att baseboll är det som driver mig först och främst och det vill jag inte att det skall vara. Det skall inte vara det som motiverar mig att gå upp om morgonen. Jag hoppas att lydnad mot Kristus, alltså det kristna livet, skall vara min motivation.

Så här spelas baseboll

Baseboll är ett lagspel som spelas av två lag bestående av nio aktiva spelare i varje. Lagen kan också ha reserver som får sättas in när som helst under spelets gång, men en utbytt spelare får inte gå in i spelet igen.

Lagen spelar omväxlande inne och ute. Innelaget är det offensiva laget. Det är bara det offensiva laget som kan ta poäng, en poäng för varje spelare som motsols lyckats ta sig runt hela spelplanen. Utelaget är det defensiva laget och deras uppgift är att förhindra innelaget att ta sig runt alla baser genom att bränna innelagets slagmän/löpare. Byte av offensivt/defensivt lag sker när det defensiva laget har bränt tre spelare från det offensiva laget.

En match består normalt av nio inningar (slagomgångar). En inning är avslutad när båda lagen har varit offensivt lag (inne) varsin gång. Är det oavgjort efter nio inningar fortsätter matchen med en inning i taget fram till att ett lag har gjort fler poäng än motståndarlaget. En match kan därför aldrig sluta oavgjort och en match har inte heller någon tidsbegränsning.

Hämtat från: www.baseboll-softboll.se

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelPersonporträtt: Rut
Nästa artikelTusen tack för sommaren