Många tycker att Bibeln är tråkig, men Anna Swahn kan inte få nog av den. För i den möter hon Gud, universums skapare som älskar oss, vill möta oss, utmana oss och omfamna oss.

Vem är Anna Swahn?

Ålder: 37 år
Bor: med make och son i Lund
Sysselsättning: Ungdomssekreterare för ELU
Intressen: läsa, godis, fina saker

För Anna Swahn har Bibeln har alltid funnits med och som liten lästes bland annat Barnens bibel. Men det var först under konfirmationen, när hon fick en bibelläsningsplan där hon skulle läsa igenom ett evangelium, som hon började läsa Bibeln själv. Som hjälp fick hon boken “Gud & jag bara vi två”, där hon fick tips på vad hon skulle leta efter och fokusera på i sin bibelläsning. Genom hemgruppen, ungdomsgruppen och skolgruppen fick hon sedan möjlighet att flera gånger i veckan samtala om och läsa Bibeln med andra. Ju mer hon läste, desto mer förälskad blev hon.
Jag blev så begeistrad i Bibeln att jag kunde komma fram till mina kompisar och exempelvis säga “Jag har precis läst Jobs bok – den är helt fantastisk!”.

Bibeln full av damm

Men det är inte alltid så roligt. Även Anna har haft perioder då hon har haft svårt att läsa Bibeln.
– Visst finns Adam i mig, den gamla människan, som inte vill läsa Bibeln. Jag går verkligen inte alltid runt och är taggad på att läsa Bibeln. Ibland har Bibeln stått och samlat damm. Men då har det inte varit själva läsandet som har varit problemet, utan att det finns mycket annat som “måste” hinnas med först. 

Vad är det som gör Bibeln så speciell?

– Det finns ingen annan bok som är levande och verksam. Andra böcker kan förändra oss, men bara Bibeln kan förvandla oss. Andra böcker kan lära oss om något eller någon, men bara Bibeln kan lära oss känna någon. Bibeln är en person. Där får vi möta Jesus, han som älskar oss mest av allt. Alltså kan vi alltid komma till Bibeln och förvänta oss något nytt, även i en text som man har läst hundratals gånger!

Jag blev så begeistrad i Bibeln att jag kunde komma fram till mina kompisar och exempelvis säga “Jag har precis läst Jobs bok – den är helt fantastisk!”.

Därför kan inte heller bibelläsningen ersättas av lovsång. För lovsången är ett gensvar på det vi fått upptäcka om Gud.
– Vi måste börja i bibelordet. För vår bild av Gud måste hela tiden revideras och utmanas. Vi förminskar hela tiden Gud och kan mycket väl lovsjunga en vanföreställning, vår egen lilla avgud, om vi inte hela tiden låter Bibeln korrigera vår bild av Gud. Han är nämligen SÅ bra – mycket bättre än vad vi själva tror och tänker.

Inte alls tråkig

Ibland kan man höra människor säga att Bibeln är tråkig, men det är Anna helt emot.
– Vi måste sluta måla upp Bibeln som svår och otillgänglig. Läser jag bara för att “få det gjort” blir det inte kul, men kommer jag med en förväntan eller ett intresse är det en fantastisk bok.
– Det som står i Bibeln är också sant på samma sätt som att 1+1=2. Om det är sant, sant, sant för alla människor i alla tider, då kan det vara provocerande eller utmanande, men INTE tråkigt!
Och Bibeln kan verkligen vara en utmaning, för den är ett svärd och ingen snuttefilt.
– Vi lever i en värld där mycket av det som sägs inte riktigt är sant. Bibeln förklarar vad det är att vara människa och vad som är sjukt och dåligt med världen. Bibeln har rätt och Gud vet alltid bäst. Därför måste vi låta Bibeln vara utmanande. Låta den bestämma vad vi tänker om allt, från språk till sex och relationer. Den vill inkludera hela dig, såväl det du tänker som det du gör, och hjälpa dig förstå när något är fel.

Bli mer gudsupptagna

Att många tycker det är jobbigt att läsa Bibeln, det är Anna väl medveten om. Hon tror att en av orsakerna till det är att man antar att det man läser hela tiden måste leda fram till en praktisk konsekvens i ens liv. Ja, bibelläsning leder alltid till konsekvenser, men inte alltid på detaljplan. Många gånger är det bara att man förundras över Gud – Wow, är han så bra?! – eller leds in i tillbedjan.
– Det måste inte leda fram till något konkret eller en viss känsla. För Bibeln handlar inte om 10 tips för livet eller om att känna vissa saker. Poängen med bibelläsningen är ju att lära känna och älska Gud mer, vilket är den yttersta meningen med ditt och mitt liv! Därför kan man nästan säga att jag läser Bibeln av “ren och skär egoism”, då jag vill leva ett så ultimat liv som möjligt. Letar jag efter tips eller känslor kommer jag oftast inte hitta det och i stället blir jag upptagen av mig själv och vad jag ska förändra hos mig. Men vi ska inte vara så upptagna av oss själva utan vara upptagna av Gud. Upptagna av vem han är och av vad han har gjort.

Tänk i stället “idag ska jag få lära känna och älska Gud mer”.

Tråkigheten kan också bero på att man kan känna sig tvingad av en bibelläsningsplan.
– Visst kan den vara en hjälp, men det är viktigt att komma ihåg att hur mycket eller lite du läser i Bibeln inte ger dig en sämre eller bättre status som kristen. Gud blir inte mer eller mindre nöjd med dig. Du får inte tro att man måste läsa en viss mängd i Bibeln för att bli frälst, för det är helt fel! Bibeln inte är ett krav, utan en present. Den är ett erbjudande från Gud. 

Hur gör jag Bibeln mindre tråkig?

– Tänk inte “nu ska jag läsa x kapitel” eller “y verser”. Tänk i stället “idag ska jag få lära känna och älska Gud mer”. På samma sätt som du inte tänker “nu ska jag prata en timme” när du ska träffa en kompis så ska du inte heller göra det heller när du ska träffa Gud. Detsamma gäller bön och andakt. Ibland missar vi vad vi håller på med – att vi träffar och pratar med Gud! Det handlar inte om två kapitel i en bok, utan om att få möta universums skapare som älskar dig, vill möta dig, utmana dig och omfamna dig. Om det är torrt och tråkigt, stanna då upp och ställ dig frågan: Vad är det egentligen jag håller på med? 

Om jag inte fattar?

– Ställ frågor till andra kristna, och nöj dig inte med att det är svårt! Bibeln handlar inte om att du ska kunna det ena eller det andra, det är ju en person vi får lära känna. Därför är det inte pinsamt att inte förstå eller att komma med nya frågor. 

Anna avslutar med två påminnelser:
– När du läser Bibeln talar Gud till dig! Det är inte bara ord som Gud sagt någon gång. Och glöm inte att be Gud om att du ska få lära känna och älska honom mer genom din bibelläsning – det är en verkligen en bön han vill besvara!

Annas bibelläsningtips:

Ställ frågor till texten:
– Vad säger detta om Gud?
– Vad betyder det om det är sant?

Skriv ner allt du får reda på om Gud, antingen i mobilen eller i ett anteckningsblock.

Läs med en kompis.

Be innan du läser om att du ska hitta något nytt.

Be efter att du läst att det du läst ska landa.

Ha en pappersbibel och anteckna och kladda i den. När den blivit för klottrig, köp en ny och börja om.

Läs en liten bit och gotta ner dig rejält i det som står, eller läs mycket och strunta i detaljerna och se de stora dragen i stället. Det är viktigt att inte mixa dessa två stilar, det gör det onödigt svårt.

Kan du få tag i boken “Gud & jag bara vi två”, så gör det!