– är den största kraft som finns

”Älska era ovänner, be för dem som förföljer er”. Bibelordet stack i ögonen på Simon Ådahl, som just då önskade död åt den man som gjorde livet surt för honom och hans fru. Ändå valde han till slut att förlåta och välsigna mannen. Ett beslut som förändrade hela hans liv.

Namn: Simon Ådahl

Född: I Finland 1957

Familj: Hustrun Maria, tre döttrar och två bonussöner.

Yrke: Musiker, låtskrivare, producent, föreläsare i musikjuridik.

Brinner för: Kyrkorna och församlingarna runt om i Sverige. Han reser runt och talar om försoning och förlåtelse i olika sammanhang.

Mest känd för av allmänheten: Segern i svenska schlagerfestivalen 1990 där han deltog med popgruppen Edin-Ådahl. De framförde låten ”Som en vind”. Edin-Ådahl gjorde flera olika radiohits som ”Reser till kärlek” och ”Jag kan inte leva utan dej”. 1992 splittrades gruppen och medlemmarna gick skilda vägar. Börderna Ådahl gav 2003 ut sitt första alster på många år och 2006 släppte de cd:n ”Dags att leva”.

Året är 2001. Natten är mörk och Simon Ådahl ligger och sover på hotellrummet på Teneriffa. Lugnt och stilla. Men så plötsligt hör han ett högt skrik – ett skrik som skär genom luften.

– Det är en man i rummet! Det är en man i rummet!

Simon inser snart att oljudet kommer från hans fru Maria. Han flyger upp, ser sig omkring. Vad menar hon? Var är mannen? Vad är det frågan om egentligen? Simon letar febrilt, men kan inte hitta någon man. Kanske har Maria bara haft en ovanligt verklig dröm.

– Varför skräms du så här? undrar han, när han försäkrat sig om att det faktiskt inte är någon där. Men Maria låter sig inte lugnas. Hon är uppjagad och vet vad hon har sett.

– Finns det något som heter apostel? Finns det någon som heter Matteus och är apostel? frågar hon.

Simon hajar till. Varför har hans icke-kristna fru plötsligt börjat snurra om apostlar?

– Ja men det vet du väl att det finns, men han levde för två tusen år sedan, svarar han.

– Det var i alla fall så mannen sa att han hette! Han stod vid min säng. Han sa: Jag är aposteln Matteus, säg åt din man att läsa min bok.

Gud som talar

Långsamt går det upp för Simon att det kanske är Gud som försöker säga något till honom. Den Gud som han för flera år sedan sa upp bekantskapen med efter att ha blivit sviken och lämnad av sin första fru. Han har länge varit bitter, arg och besviken på Gud. Är det kanske så att Gud nu vill be honom om ursäkt på något vis, för allt han fått utstå?

Djävulens sätt är hämnd och hat. Herrens sätt är förlåtelse.

Kanske vill Gud också be om ursäkt för att han inte ens får leva ett lugnt och lyckligt liv med sin nya fru. Efter en rättegång är han och Maria nämligen hotade och förföljda av en man hemma i Sverige. Det är därför de tagit sin tillflykt till Teneriffa. Ska han äntligen få upprättelse för allt ont som hänt honom?

På hotellrummet finns ingen Bibel. Men när Simon kommer hem till Sverige igen slår han upp Matteusevangeliet. Han möts av orden i Matteus 5:44: Älska era ovänner, be för dem som förföljer er.

Ska jag välsigna idioter?

Löttorp, 2008. När Insidan träffar Simon Ådahl på Öland har det gått sju år sedan han läste den där versen i Matteus. Sju år som förändrat hans liv totalt. Men Simon berättar hur arg han blev när han först läste orden om att välsigna dem som förföljer en.

– Jag tänkte ”nej, det var det här han menade”. Och jag sa: ”Jag skiter i det här. Du förolämpar mig igen Gud. Ska jag välsigna idioter?” Jag hoppades ju bara att mannen skulle dö.

Men efter ett tag började Simon ändå – mycket motvilligt – välsigna mannen. Han förstod att Gud faktiskt menade allvar. Och fem månader senare hände något otroligt. Mannen som förföljt honom och Maria, som hotat dem och till och med försökt preja dem av vägen kom fram till honom på stan. Han mötte honom med en lång kram och grät. Helt utan ord.

Det här blev en slags vändpunkt i Simons liv. Han förstod vilken kraft det faktiskt finns i förlåtelsen. Sakta men säkert började han gå tillsammans med Gud igen. Den här gången fick han möta Gud på ett helt nytt sätt.

– Det hände för att mitt hjärta hade blivit ödmjukt. Jag hade välsignat en man som gjort mig illa. Jag hade gjort vad som står i Fader Vår. Nu vaknade allting. Jag fattade att jag hade varit ute och cyklat tidigare. Jag hade levt i en prestation, berättar han.

Simon säger att förlåtelsen är den allra största kraft som finns.

– När vi förlåter varandra sticker det djävulen i ögonen. Djävulens sätt är hämnd och hat. Herrens sätt är förlåtelse. Folk har inte fattat vilken kraft det är i förlåtelsen. Hela paketet med Jesus handlar ju om det. Fadern sände sin son till jorden för att vi skulle bli förlåtna.

Det är viktigt att komma ihåg att förlåtelse inte är någon känsla, fortsätter han, det är ett val. Det spelar ingen roll vad man känner. Man kan välja att förlåta i alla fall.

– Den värsta idioten går att förlåta, bara du bestämmer dig för det. Känslan av förlåtelse, den kommer sedan…

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelKina
Nästa artikelEn gåta att förlåta