Ett möte med Elise Lindqvist, “Ängeln på Malmskillnadsgatan

Redan som femåring började övergreppen mot henne och i mer än halva hennes liv levde hon i ett mörker med mycket ondska och lidande. Så kom mötet som förändrade allt. Nu sprider hon värme och glädje på en av de mörkaste platserna i Sverige.

Faktaruta:

Elise Lindqvist

Snart 80 år

Bor och missionerar i Stockholm.

Jobbar som volontär genom S:ta Clara församling och föreläser om sitt liv runtom i Sverige.

Hur blev du kristen?

– Det brukar jag alltid säga att jag blev i maj månad 1994. Det var då jag fick möta Jesus och vid den tiden var jag alldeles nollställd. Jag hade aldrig hört talas om Jesus innan, aldrig gått i söndagsskola eller något sådant.

Hur var din uppväxt?

–  Jag har en mörk bakgrund och tänk då att få komma in i ljuset efter detta totala mörker!

”Mörkret tog över mig och jag levde som i en egen liten värld men i och med att jag fick möta Jesus försvann mörkret.”

Det var oerhört tufft att växa upp där övergreppen tillhör vardagen. Barndomen präglades av sexuella övergrepp, våldtäkter, fysisk och psykisk misshandel och jag önskar ingen detta öde. Men jag vet att barn far illa på samma vis än idag. Jag försökte skydda mig mot all smärta genom att mentalt stänga av. Mörkret tog över mig och jag levde som i en egen liten värld, men i och med att jag fick möta Jesus försvann mörkret. En process av att göra upp med mitt förflutna började inom mig; att förlåta och släppa aggressionen. Jag började leva på riktigt!

På vilket vis har du fått uppleva helande?

– Jesus har verkligen helat och renoverat mig! Läkarna hittar inga spår efter mina många år som blandmissbrukare, varken på njurar, lever eller lungor. Många gånger har jag upplevt att Gud har stoppat mig från att ta mitt liv när jag tänkt avsluta mitt lidande. Nu när jag ser tillbaka ser jag att Gud ständigt har gått vid min sida för att visa att han har en plan för mitt liv.

”Det är aldrig, aldrig någonsin försent för en trasig människa att bli helad av Gud!”

Är det någonsin försent?

– Jag hade ingen kärlek eller glädje och hatade karlar som pesten, men Gud kom och vände mitt mörker till ljus. Det är aldrig, aldrig någonsin försent för en trasig människa att bli helad av Gud! Jag minns mitt första möte med kristna. Det var mycket som jag inte förstod men de hade något som jag också ville ha: glädje! Utan att förstå det och genom vägledning från Gud gick jag fram till en av de kristna och frågade ifall han kunde be för mig. Jag tog emot värmen, glädjen och fick min första bibel.

Tror du Gud hade en plan?

– Det har varit en resa från botten till toppen. Nu är det svårt att få stopp på mig. Gud ledde mig till S:ta Clara kyrka i Stockholm och efter ett tag undrade prästen ifall jag ville följa med till Malmskillnadsgatan, gatan där många prostituerade jobbar. Det blev starten för mitt arbete: att finnas där för dem, sprida glädje och värme samt dela ut fika och varma kläder. Jag har blivit deras morsa.

Var hämtar du din glädje ifrån?

– Jag börjar och avslutar min dag med bön och andakt och tackar för dagen som varit och för nattens vila. Hämtar mycket kraft från Bibeln och människor runt omkring mig. Hur kan man bli annat än glad när man vet att man har Jesus? Jesus har gett mig livsglädje och han fyller ständigt på med mer energi och värme.

Hur håller man glädjen levande?

– Genom att umgås med andra människor som har den inre glädjen och leva i en glad och positiv gemenskap. Framför allt att ha Jesus och den helige Ande med sig, ständig bön, goa vänner och musik, tycker jag hjälper mig. Att ha bönevänner är ett tips.

Var sprider du din glädje?

– Överallt! Till alla som jag möter. Ibland är det inte så mycket som behövs, kanske kan räcka med ett leende eller en nick till människorna som jag möter på gatan. Ta till vara på alla tillfällen att få berätta om Jesus!

Tips!

Ängeln på Malmskillnadsgatan (bok)

Sommar i P1 (augusti, 2012)

Skavlan (2013)

Den hemlige miljonären (2012)