Den tjugotredje februari debuterade Terese Fredenwall i Melodifestivalen med sin låt ”Breaking the Silence” i tävlingens fjärde deltävling. Malmö Arena var fullsatt, och ytterligare 3,5 miljoner följde tävlingen hemma framför TV-apparaterna. Men för Terese är det inte bara de stora scenerna som räknas. Regelbundet reser hon till Tyskland för att spela sina låtar för prostituerade och utstötta ungdomar på bordeller och sexklubbar.

Terese Fredenwall föddes den 29 december 1986 i Stockholm. Ända sedan barnsben har musiken varit viktig för henne.– Jag har sjungit så länge jag kan minnas. Att sjunga för mig är som att andas. Jag har alltid tyckt om att uttrycka mig via musik.

Hemifrån fick hon även med sig sin barnatro. Terese är uppvuxen inom Missionskyrkan, där hon alltid har trivs bra. I kyrkan har hon fått tillfälle att växa väldigt fritt, och barnatron kunde spira och utvecklas till en egen självständig tro.– Men Sverige är ett tufft land att vara kristen i. Under min skoltid hade jag två lärare som ofta drev med mig och min kristna kompis, erkänner Terese. 

För att orka ta sig ur elände och lidande måste man känna sig älskad och ha drömmar.

Etablerad artist och låtskrivare 

Även om Terese bara är 26 år gammal har hon redan hunnit starta sitt eget skivbolag, släppa tre skivor och skriva låtar till artister som Jenny Berggren och Danny Saucedo. Dessutom blev hon, i somras, den första artisten att bli klar för 2013 års Melodifestival då hon vann P4:s tävling ”Svensktoppen nästa”. – Jag sökte bara för att det verkade vara en bra tävling, där de inte var ute efter att stöpa alla i samma form, och så vann jag den! Inför Melodifestivalen kände Terese en väldig trygghet i att hon hade hunnit bygga upp sin plattform, att hon redan visste vem hon var och vad hon ville.– Hade jag varit tjugo år kanske jag hade varit mer osäker och stressad. Nu har jag hållit på ett tag och vet vad jag vill, därför har jag kunnat vara lugn.

Bordeller och sexklubbar

Melodifestivalen var långt ifrån den första scenen Terese äntrade. Sedan länge har hon sjungit i kyrkor och konsertlokaler, men också på bordeller och sexklubbar i Tyskland. Arbetet i Tyskland började med att Terese träffade gatupastorn Bengt Fiske, som jobbade med utslagna ungdomar i Europa genom nätverket ”Wings of Protection”.– Vi träffades i en kyrka. Jag var där för att sjunga och han för att prata, och efteråt kontaktade jag honom. Jag kände att jag ville göra något mer än att bara skriva hits och frågade om jag fick följa med. Han sa ”absolut” och sedan dess har vi pendlat till Tyskland.I Tyskland, men också på andra ställen i Europa har Terese spelat på bordeller, sexklubbar och caféer för missbrukare. För Terese har detta varit ett sätt att tjäna Gud.– Att leva ut sin tro handlar för mig om att tjäna andra. När jag är ute och spelar så handlar det om möten med människor. Speciellt när jag är i de utsatta miljöerna träffar jag många som lever i total hopplöshet och ensamhet. Deras misär är inte bara materiell utan också relationell. För att orka ta sig ur elände och lidande måste man känna sig älskad och ha drömmar. Det kan inte politik och pengar ge, det måste ske på ett personligt plan, från en människa till en annan.

Genom Melodifestivalen har Terese på allvar tagit ett steg in på den offentliga scenen. Trots det känner hon sig trygg och betonar Gud som den fasta grund hon står på.

Terese vill också förmedla hopp genom sin musik.– Musiken är för mig ett sätt att tjäna människor. I musiken kan man ta upp saker som man vanligtvis inte tar upp. Den är aldrig neutral. Musikens väsen är att beröra människor.Själv beskriver Terese sin musik som textburen musik med rötter i gitarrpopen.– Jag är väldigt ärlig i min musik, försöker beskriva verkligheten som den är, berättar Terese. Jag sjunger om det vackra men också om det trasiga och inspireras ofta av människor jag möter och deras livsberättelser. I slutändan vill jag, i och med min tro, förmedla att det aldrig är hopplöst.

Jobbar med människors hjärtan

Genom Melodifestivalen har Terese på allvar tagit ett steg in på den offentliga scenen. Trots det känner hon sig trygg och betonar Gud som den fasta grund hon står på. Samtidigt som hon är väldigt tacksam för möjligheten att få vara en röst i Sverige känner hon ett väldigt ansvar som låtskrivare:– Musik handlar om att beröra människors hjärtan. Jag måste vara medveten om det – att jag jobbar med människors hjärtan.

Skivsläpp och påskplaner

Terese lyckades onekligen beröra många människors hjärtan under Melodifestivalens fjärde och sista deltävling. Hon kom till slut femma. Nu väntar skivsläpp och en efterföljande turné.

– Egentligen lever jag redan min dröm. Jag får spela och skriva och träffa min publik både på hemmaplan och i Tyskland. Helst av allt vill jag bara fortsätta på den här vägen, men i större format.Innan skivsläpp och turné ser dock Terese fram emot att fira påsk.– Det är en jättestor högtid för mig. Jag tycker om att varva ner och ta egen tid för att reflektera och läsa Bibeln.