Från tvivel till tro

Många kanske tänker att präster och andra ledare inom kyrkan aldrig tvivlar. Idag arbetar Oskar “Obben” Wikdahl för ELU, men hans kristna vandring har inte alltid varit självklar.

Oskar Wikdahl

Ålder: 34 år
Bor: I Dalby med frun Cornelia och barnen Ellen och Julius
Sysselsättning: Verksamhetsledare för ELU
Intressen: CrossFit, figurspel och böcker

Oskar växte upp i en kristen familj och har sedan barnsben varit med i ELM-föreningen Filippi i Lund. Han hade även många kristna nära vänner. Men när han gick i tvåan på gymnasiet gled han från tron och slutade kalla sig kristen. Han tyckte att det var stor skillnad mellan kristen undervisning och hur kristna levde.

– Jag tyckte ofta att kristna var hycklare, att man sa en sak och gjorde något annat. Det tyckte jag blev väldigt svårt att få ihop då, varför skulle man lita på det? 

Samtidigt tyckte han det var svårt att lämna den kristna gemenskapen. Han fortsatte att gå i ungdomsgruppen.

– Alla mina kompisar var ju där, eller många. Jag åkte ju till och med på vissa läger. Det var ändå ganska kul att vara där, man kunde sitta av mötena.

Makten i förbön

Det var när han var på lägret PULS på Strandhem som vändningen kom. Hans flickvän upplevde att Gud ville att hon skulle göra slut med honom för att han inte var kristen.

– Nu 15 år senare tycker jag det fortfarande är en sjukt rimlig sak av Gud att säga, och otroligt starkt av Cornelia att göra. 

De båda var ledsna över sitt uppbrott och på kvällsmötet dagen efter kände Oskar att han måste bli tillsammans med henne igen. Han gav Gud en sista chans och gick på förbön. Efter det har tron inte längre varit en fråga för honom. Den är där, även om det kan komma svåra perioder. Ibland känner han att det vore lättare att inte leva utifrån tron.

Lösningen är aldrig att lämna Jesus!

– Men sedan dess kan jag inte backa. Jag har liksom inget val, så det är tur att jag har valt rätt, säger han med ett skratt.

Hur förhåller du dig till tvivel idag?

– Jag vet att det finns och att det ibland är jättejobbigt. Jag tror inte att någon kristen någonsin blir av med det. Det kommer alltid finnas saker som gör att du tvivlar på om Gud är god, om han är kärleksfull, om han är rättvis, om han finns. Men lösningen är aldrig att lämna Jesus utan den är alltid att dyka, dyka djupare i Jesus famn.

Har du några tips till dem som tvivlar just nu?

Be om förbön, läs Bibeln, be själv, gå på gudstjänst, åk på läger, gå på ungdomsgrupp, ha en hemgrupp. Dyk. Mitt bästa tips är att nyttja den kristna gemenskapen. När man tvivlar mycket är man ofta inte så sugen på att läsa Bibeln eller be själv, det är min upplevelse i alla fall. Och då är de kristna vännerna, församlingen, hemgruppen, ungdomsgruppen och ledarna är en sjukt bra resurs som vi måste våga nyttja.