En aspekt av kristen tro som unga sällan tänker på är himlen, och vilken stor tröst den kan vara. Folke är 78 år gammal och sjuk i cancer. Här är några av hans tankar om himlen.

Folke växte upp i ett kristet hem, med föräldrar och släktingar som tog tron på största allvar. Han berättar om hur pappa dagligen hade andakt, och att det tillsammans med barnläger, ungdomsläger och gudstjänstvanan la en stabil grund för en tro som Folke har burit med sig hela livet. Det fanns flera tillfällen då han fick lyssna på otroliga talare och predikanter som talade Guds ord in i hjärtat. Det var dock inget sådant tillfälle som fick Folke att ta ett beslut att följa Jesus, utan tron är något som han växte in i naturligt i ungdomen tack vare de goda vanor han fick med sig.

Död finns omkring oss

Vi som är unga tänker kanske inte så ofta på himlen och evigheten. Vi är upptagna med våra läger, skolan, ungdomsgrupper, hur Gud kan hjälpa oss här och nu, eller en massa andra saker som pågår i våra liv. Men kanske har du, precis som Folke, varit med om att släktingar har dött, och då kan det hända att man tänker på himlen, och undrar hur det är. Mitt i sorgen kan det vara en tröst att tänka att döden inte är slutet, utan att vi i stället får spendera en evighet i himlen tillsammans med vår älskande fader. 

”Det kommer vara något annat, och det kommer vara helt fantastiskt.”

Himlen är relevant

– Perspektivet med himlen är för mig aktuellt dagligen och stundligen. Det är målet man har, säger Folke. Han behandlas för cancer och är mer medveten om sin dödlighet än unga människor ofta är. För honom är det en tröst och goda nyheter att veta att han en dag kommer att få komma hem till Gud. Det finns en sorts längtan i honom att få komma så tydligt nära Gud som vi får göra i himlen, men han har inte bråttom. Folke vill gärna spendera många fler år med familj, barn och barnbarn och med sin församling.

Vad kan vi förvänta oss?

Det är svårt att veta hur tillvaron i himlen kommer se ut, och hur det kommer att vara där. Vi har bara erfarenhet av jordelivet, men Folke är trygg inför det som väntar. 

– Det kommer vara något annat, och det kommer vara helt fantastiskt. 

I vår tillvaro finns synd, smärta, sjukdomar och död. Men i himlen slipper vi det. 

– Det måste vara skillnad, säger Folke. 

I himlen får vi leva med Gud på ett helt annat sätt än vi gör idag, och det är vad han ser mest fram emot. Han ser fram emot att slippa det eländiga och att få vara i Guds famn i stället. Tillvaron kommer vara helig och härlig. Vi vet kanske inte så mycket om himlen, men Folke menar att det kommer vara fantastiskt att få vara så nära Jesus. I våra liv idag kan vi absolut älska Jesus och känna hans kärlek och närvaro. Men det är ingenting jämfört med hur vår relation med Jesus kommer se ut i himlen.

Håll fast vid hoppet

Hoppet om himlen och evigheten tillsammans med Jesus är otroligt viktigt för Folke. Det är något som man längtar efter, något som ger en uthållighet att utstå denna världens lidanden, och något som ger en frid i stormen. Men det hoppet går förlorat om man tappar sin tro, och därför vill Folke verkligen uppmuntra dagens unga kristna att hålla fast vid sin tro genom goda och sunda rutiner. 

– Det finns mycket som lockar en bort och många som faller bort, inte för att man vill det utan för att det bara blir så. Pappa hade andakt dagligen, och det har vi anammat. Att varje morgon ha en liten andakt med bön för familj och allt. Det är enklare om vi har Gud med oss i våra vanor, utan dem är det lätt att falla bort.