I Mexiko tillhör det kulturen att vara katolik och många pratar om Gud på ett sätt som vi inte gör i Sverige. Därför antog Andreas att Gud finns i Mexiko men inte i Sverige. Men Gud visade Andreas att han finns även i Sverige.

Andreas Ölund är 32 år gammal och bor i Piteå, men är delvis uppväxt i Mexiko då han är halvmexikan. Ett stort intresse är att läsa, inte minst Bibeln sedan Andreas kom till tro för drygt fem år sedan. Men redan långt tidigare hade Gud börjat lägga pusslet som skulle föra Andreas dit.

Vilken annan bok får mig att känna så här?

Meningen med livet

Redan under högstadietiden funderade Andreas på vad meningen med livet är och var nyfiken på vad olika religioner hade för svar. Vid ett tillfälle fick han frågan av sin lärare och svarade:
– Meningen med livet är att få familj, barn och uppfostra en bättre kommande generation.
Läraren ställde en motfråga om de som inte kan få barn saknar mening med livet.
– Min slutsats blev då att det finns inte någon mening med livet, vilket blev deprimerande. Det spelar då heller ingen roll hur man lever eftersom vi ändå bara ska dö.
Slutsatsen blev befriande, men trots att Andreas var väldigt fri under sin ungdom var han väldigt olycklig. Livet innehöll mycket alkohol och droger som blev köttsliga begär som behövde fyllas och som Andreas blev slav under.

Ja till en bibel

Mitt på natten efter att Andreas hade varit ute och supit gick han på stan och där stod några och bjöd på våfflor.
– Jag blev bjuden på våfflor och de fick även be för mig. Efter bönen var det något som hade hänt. Så jag gick ganska tyst därifrån.
Någon månad senare mötte Andreas samma man som hade bett för honom och Andreas gick fram till honom och började prata och mannen bara lyssnade. Till sist frågade han om Andreas ville ha en bibel.
– Jag visste att det ville jag eftersom jag ville ta reda på vad Bibeln hade att säga och om Gud finns. Men också för att jag ville hitta vägledning, något att stå på och bygga mitt liv på.

Kraften i Guds ord

Bibeln Andreas hade fått låg där hemma och samlade damm, men när han tänkte börja läsa kände han en avsmak till att börja.
– Vilken annan bok får mig att känna så här? tänkte han förvånat.
Men trots avsmaken började han läsa Matteusevangeliet och kom till Bergspredikan (Matt 5–7).
– Då var jag frälst.
Andreas läste mer och innehållet gav mening och svar.
– Berättelsen om när Jesus befallde en demon att lämna en man, Mark 5, berörde mig och jag var övertygad om att det var sant. Då fanns det ingen återvändo. Jag kunde inte stänga Bibeln och kasta den åt sidan utan jag bekände Jesus som Herre i tanken och det var ett steg jag tog som gjorde att jag inte kunde gå tillbaka.

Att leva i frihet

När Andreas började läsa fick han ett möte med Gud. Läsningen och mötet med Gud förändrade allt.
– Jag blev helad från den boja som drogerna och alkoholen hade varit och som hållit mig tillbaka från att komma vidare i livet.
Andreas behövde också struktur i sitt liv och såg tjusningen med den kristna tron.
Människor behöver begränsningar och ramar och i Bibeln finns många regler att följa som ger frihet.
Andreas beskriver det som att han tidigare levt i en köttslig frihet, men den förlorade han när han kom till tro.
– I stället fann jag en annan frihet. Jesus blev tydlig och det blev tydligt att han befriar oss. Jag fick frid när jag kom till tro.

Jesus kallar på dig

Att tydligt få höra när Jesus kallar är något som Andreas vill, men Gud arbetar på ett annat sätt.
– Jag litar på att Gud har en plan och vill leda. I Bibeln, som alltid har varit väldigt viktig för mig, kan vi läsa om den kallelse vi har fått. När jag var nytroende så hade jag inga kristna vänner så då var Bibeln det enda sättet att lära känna tron.
Andreas tänker också att alla är kallade till olika saker vid olika tidpunkter i livet.
– I vissa situationer behöver du vara till exempel en evangelist och Gud kommer att ge av den Helige Ande till dig.

Våga gå utanför sin comfort zone

Just nu är Andreas varannan helg på en ungdomsgård i Piteå. Hade han fått välja själv så hade han inte valt det, men kanske är det Guds kallelse att få möta ungdomarna där.
– Jag gör inte så mycket där, men jag ger av min tid och våra goda gärningar kan få visa på Guds kärlek. 

Andreas vågade säga ja till den erbjudna Bibeln och läsningen av den fick förändra Andreas liv. Vågar du läsa Bibeln och låta dig förändras?