”Det är botligt och du kommer att bli frisk men du har ditt livs jobbigaste tid framför dig.”

Året är 2015. Daniel Engelbrekt har nyss kommit hem från en kurs i Stockholm. Han är 33 år och trebarnspappa. En vecka tidigare trodde han att han var helt frisk och skulle vara det länge till. Nu sitter han mitt emot en läkare som precis förklarat att han med största sannolikhet har testikelcancer. Det är en botlig cancerform och han kommer sannolikt bli frisk, men vägen dit kommer att vara lång och tuff.

Prövning av tron

Vid denna tid arbetar Daniel som lärare på en bibelskola i Örkelljunga. På veckodagarna undervisar han unga människor om Bibeln och Gud. På söndagarna predikar han ibland i missionshus runt om i Skåne. Många gånger har Daniel stått inför elever och församlingar, gamla och unga, friska och sjuka, och berättat om hur Gud bär genom svårigheter och att man alltid kan lita på Jesus. Nu ställs detta på sin spets i hans eget liv. Nu står han själv inför sitt livs jobbigaste tid. Tänk om det han sagt är fel? Tänk om tron på Gud inte håller? Tänk om Gud inte bär honom? Tvivlet gnager sig in.

Herren är min herde

Redan dagen efter läkarbesöket är det dags för operation. Den som har gått i söndagsskolan som liten har antagligen fått öva sig på att memorera bibelverser. Det har Daniel gjort och nu ska han få användning av det. Han befinner sig på sjukhuset i Helsingborg och personalen ska söva honom inför operationen. Sjuksköterskan, som faktiskt råkar vara en gammal vän Daniel gått i söndagsskola tillsammans med, uppmuntrar honom att tänka på något vackert medan han blir nedsövd. Tyst börjar Daniel läsa psalm 23: Herren är min herde, mig skall intet fattas …*

Han har fått somna och vakna med den 23:e psalmen.

Några timmar senare vaknar Daniel upp. Då har han hunnit till den fjärde versen i psalmen och den är det första han hinner tänka innan han inser var han är: … Om jag än vandrar i dödsskuggans dal, fruktar jag intet ont.* Han har fått somna och vakna med den 23:e psalmen.
– Det var så oerhört omslutet av Gud. Precis det jag var rädd för att det inte skulle vara, berättar Daniel.

När orken tar slut

Nästa steg i behandlingen var en bukoperation och cellgift. Det innebar veckor av sjukhusvistelse och vila. Under tiden fick familjen klara sig själv. Daniels fru fick ensam ta hand om deras tre barn. Att ensam ta hand om tre små barn är en tuff uppgift och det fanns inget Daniel kunde göra för att hjälpa till. Även när han var hemma orkade han inte göra något och han kände sig oduglig. Vem är man om man inte kan göra någon nytta här i världen? En dag tog Daniel med sig sin bibel till det lilla sjukhuskapellet.
Medan jag satt där var det som att det landade i mig att just nu, när det känns som att jag inte kan göra någon nytta, finns det en sak kvar – jag är älskad av Gud oavsett min prestation. Det var enkla välkända ord men då blev det verkligt för mig.

Buren av församlingen

I byn där Daniel bor finns ett missionshus dit de brukar gå på söndagarna. Daniel hade inte varit helt nöjd med hur det fungerade där. Han ville förändra föreningen och hade därför ett år tidigare gått in i rollen som ordförande. När hans familj nu som mest behövde hjälp var det just denna förening som ställde upp. De kom med mat, skjutsade Daniel till sjukhuset och klippte gräset. De fick ta emot både praktisk omsorg och förbön och det kom som en käftsmäll. Han trodde att han skulle förbättra och ställa till rätta i församlingen. I stället var det församlingen som fick visa honom vad en bra församling verkligen innebär.
– Min församling har blivit så mycket viktigare för mig än vad den var tidigare. Låt ingenting få prioritera bort din församling! poängterar Daniel.

Han trodde att han skulle förbättra och ställa till rätta i församlingen. I stället var det församlingen som fick visa honom vad en bra församling verkligen innebär.

Sju år har gått sedan den där fredagen när Daniel fick beskedet om cancer. Läkaren hade rätt. Behandlingen var tuff, men upplevelserna har på flera sätt förändrat Daniel på ett sätt som han i dag är tacksam för. Nu njuter han mer av livet.
– Vad tacksam jag är att Gud tog med mig på den här resan och för allt det vackra som jag fått upptäcka.

Fakta, testikelcancer

I dag är testikelcancer en botlig sjukdom. 98 % av dem som drabbas blir friska. Tidigare var statistiken det omvända. Då dog 95 % av dem som drabbades. Det är en fantastisk utveckling som skett på kort tid och den har drivits av svenska, norska och danska läkare.


* Folkbibeln 98