Vem är jag och vad ska jag bli? Som ung vuxen är det många stora frågor som kräver svar. Hur kan man tänka då och vilken roll ska Gud ha i livsbesluten? För Julia Svensson, 23 år har det visat sig att prioriteringar haft stor betydelse.

Foto: Matilda Victor

Har jag valt rätt? Frågan gnagde i Julia. Hon hade precis flyttat till Lund och börjat på arkitektutbildningen. Ändå var hon långt ifrån säker på vad hon ville bli. Hon vägde olika utbildningar mot varandra. Alla hade fördelar och nackdelar. Framförallt var det en fråga som snurrade i hennes huvud. Julia ville tjäna Gud. Hon hade precis avslutat ett år som ungdomsledare i en församling där hon fått tjäna Gud på ett väldigt konkret sätt. Nu frågade hon sig om man också kan tjäna Gud genom att rita hus?

Behov av Gud

Gud är viktig för Julia. Ändå har hon många gånger ifrågasatt varför hon lägger så mycket tid på gudstjänst, läger, bibelskola, hemgrupp och andra kristna gemenskaper. När hon nu ser tillbaka på sin uppväxt ser hon vikten av att prioritera och tror att hon inte haft samma tro i dag om hon inte prioriterat Gud så högt. Även om hon ibland har svårt att ta tid till bön försöker hon varje kväll att lägga dagen som gått i Guds händer. Till honom kan hon komma med tacksamhet eller tunga saker som dykt upp.

– I perioder har jag fått uppleva hur beroende jag är av Gud, och det har varit fantastiska perioder just därför. Men det har ju alltid varit i de jobbiga perioderna, säger hon.
Det har funnits tider då hon behövt Gud på ett mycket konkret sätt. När hon, utan utbildning,  fick jobb i köket på en restaurang bad hon varje dag till Gud att han skulle hjälpa henne att klara av jobbet.

Jag har inte alltid trivts i kristna gemenskaper men jag har alltid fortsatt att gå och genom detta har Gud bevarat mig i tron.

Inte ensam i det tunga

Julia tycker också om att dela sin tro med kristna vänner. Den kristna gemenskapen har betytt mycket för henne.

– Jag har inte alltid trivts i kristna gemenskaper men jag har alltid fortsatt att gå och genom detta har Gud bevarat mig i tron.

I dag är Julia bland annat med i en hemgrupp. De är fem tjejer som ses varannan vecka för att dela varandras bekymmer, glädjeämnen, diskutera tron och be för varandra. I hemgruppen finns det en annan atmosfär att prata om personliga saker än det finns i den stora församlingen. Det som gjort hemgruppen så välfungerande anser Julia är att de har prioriterat den och att de vågat ta steget att öppna sig för varandra och vara personliga.

Möjlighet och frihet

När hon så ställdes inför valet av yrke var det alltså viktigt för henne att ta med Gud i valet. Hon tror inte att Gud har ett speciellt yrke för henne utan snarare att han gett henne möjligheten att göra något hon tycker är roligt, så länge det inte är ett alternativ som leder henne bort från Gud. Samtidigt tror hon att det kan vara en fälla att bara välja helt fritt och sedan tro att Gud välsignar allt. Vi ska inte fatta beslut som tydligt går emot Guds vilja. Vad är då Guds vilja? Julia pratar om en “fingertoppskänsla” för det som hon får mer av ju mer hon läser i Bibeln. Jesus pratar också om detta när han säger att hans får känner igen hans röst.

Tjäna Gud i yrket

I dag går Julia kvar på arkitektutbildningen och trivs med det. Efter mycket grubblande kom hon fram till att det att tjäna Gud snarare är ett perspektiv och en människosyn än ett visst yrke. Det är något vi alla är kallade att göra oavsett vad vi håller på med – även arkitekten.

– Gud har skapat en värld med fina beståndsdelar. Som arkitekt får jag fortsätta den processen, säger hon.

Kraften i att prioritera

Det som lyser igenom i samtalet med Julia är att hon prioriterar Gud. Hon prioriterar hans vilja i sina beslut och hon prioriterar den kristna gemenskapen. Även när det känts tråkigt och meningslöst så har ändå själva prioriteringen haft betydelse. Det är ofta i de små valen som vanor formas och vanor kan antingen dra oss till eller från Gud. Samtidigt får Julia vila i att Gud alltid prioriterat henne högst.

  Student Gissning hur 35+ svarar
Favoritbok i Bibeln Lukasevangeliet Psaltaren (“När man har lite mer livserfarenhet är den en tillgång”)
Roll i församlingen Ungdomsarbete Söndagsskollärare
Gör en fredagkväll Väldigt olika! Spela fiol, gå på bio, ha möte. Äter tacos
Favoritplagg Finklänning Jeans
Musiksmak Poprock Schlager

 

Foto: Linnea Svensson
Linnea Svensson
Stockholm. I Insidans redaktion 2016-2020.
DELA
Föregående artikelSnacka om tron!
Nästa artikelÄkta inför Gud