Insidan snackar jul med några ungdomar.

Julen är traditioner, julklappar, släktträffar och många måsten. Men också tid att tänka, läsa Bibeln och göra andra glada. Och jul blir det ju oavsett om man firar traditionsenligt hos farmor och farfar eller om man äter tårta på Mount Kenya. 


Ellen Henriksson
Ålder: 18 år
Bor: Alby (söder om Stockholm)
Sysselsättning: djurvårdare på en veterinärklinik

Samuel Hudak
Ålder: 17 år
Bor: Stockholm
Sysselsättning: går på gymnasiet

Ella Johnston
Ålder: 22 år
Bor: Hägernäs
Sysselsättning: pluggar Industriell ekonomi på KTH

Det är redan mörkt när jag går från tunnelbanan över Stureplan, men julbelysningen skimrar längs med byggnaderna och lyser upp. Första advent har precis varit och tiden inför jul är här. Jag är på väg mot Roseniuskyrkan i Stockholm för att träffa Ellen Henriksson, Samuel Hudak och Ella Johnston och höra om deras tankar kring julen.

Vad tänker ni på när ni hör ordet jul?

Samuel: Jag vill helst inte säga julklappar, men det är nästan det som kommer först. Därefter kommer nog Jesus.

Ellen: Rött och grönt, glitter… och glädje! Jag får en bra känsla.

Ella: Mörkt och kallt ute, mysigt och varmt inomhus.

“Vår guide kom med en liten jultårta som han burit i ryggsäcken i tre dagar.”

Berätta om era traditioner kring julen!

Samuel: Vi brukar åka till släkten när vi ska fira jul. Vi går till kyrkan och efter det fixar vi julbord. Sedan blir det julevangeliet och julklappar.

Ella: Min familj åker ofta utomlands för att hälsa på släkt och vänner över jul och nyår. Då får vi improvisera fram julen. En gång, till exempel, firade vi jul när vi klättrade på Mount Kenya. Vår guide kom med en liten jultårta som han burit i ryggsäcken i tre dagar. Då fick vi äta “julbord” med tårta! Oftast är det kul att fira utomlands, men efter några år i rad tycker jag att vi ska fira jul hemma!

Ellen: Jag har också alltid firat med släkten. Vi går till kyrkan, det är gröt mitt på dagen, julbord på kvällen och julklappar ganska sent. Vi sjunger julsånger också, och farfar läser julevangeliet. Det var det jag tyckte var tråkigast när jag var liten, men nu är det typ det bästa.

Vad är det bästa med julen?

Ella: Att man får vara ledig! Och att alla tar sig tid att ses.

Ellen: Ja, man har en massa tid till att tänka och umgås och göra sådant som man aldrig hinner annars. Det blir som att alla är inställda på samma sak: nu ska vi umgås och tänka över vad julen handlar om.
Samuel: Att det är något alla kan samlas kring.

Finns det något som är sämre med julen?

Ellen: Att det blir så många måsten; du ska laga det här och baka det här och fixa det här, och så vidare, och så vidare.

Samuel: Ja, det kan vara väldigt laddat! Man ska träffa släkten, man ska göra si och så… Det kan vara jobbigt för många, till exempel om man inte har släkt eller inte trivs med sin familj. Om man är kristen kan man ändå fokusera på att Gud föddes som människa. Det kan säkert hjälpa mycket, men det kan vara svårt i alla fall.

Ella: Det har blivit väldigt kommersiellt, man konsumerar mycket. När jag var mindre köpte alla presenter till varandra i min familj. Nu gör vi i stället så att alla köper varsin present, och sedan gör vi en paketlek av det. Det är jättekul!

Har ni några tips på hur man kan hänga mer med Jesus i jul?

Samuel: Att försöka gå på gudstjänst de dagar det är möjligt, och läsa julevangeliet och sjunga själv eller tillsammans med andra.

Ella: Det är bra att ta lite tid med Jesus själv också.

Ellen: Ja, så man inte bara följer med till gudstjänsterna.

Ella: Kanske kan man börja dagen med att själv läsa julevangeliet…

Ellen: … eller någonting annat i Bibeln.

Ella: Ett tips är att tänka på dagarna innan och efter och att komma ihåg Jesus lite extra då också. Om man inte har det som vardagsgrej – att ha Jesus med alltså – blir det underligt när man plötsligt ska skifta fokus och fira Jesus hyperintensivt.

Hur kan man göra någon glad i jul?

Ellen: Genom att ge något till någon som inte har väntat sig det. Det behöver inte vara en present, det kan vara mer oväntade grejer.

Samuel: Svenska kyrkan har en alternativ julkalender där man ska göra någonting annorlunda varje dag för att göra andra glada.

Ella: Något out of the ordinary – vi blir lätt glada om någon gör något oväntat snällt. Man kan till exempel tala om för någon att de har fint hår på tunnelbanan, hjälpa någon att bära en matkasse eller något sådant.

Ge ert bästa jultips till läsarna!

Ellen: Relient K har en mysig julskiva [Let It Snow Baby… Let It Reindeer]. Och att julbaka ihop med kompisar. Det är jättekul och man kan smaka deg och äta hur mycket man vill.
Samuel: Att försöka träffa kompisar, och inte bara släkten, i jul!
Ella: Våga att inte köpa presenter till alla.

Foto:
Olivia Preston
Student, Stockholm. I Insidans redaktion 2015-2018.
DELA
Föregående artikelGud förändrade Oskars liv
Nästa artikelDen dyraste julklappen