Mattias har varit kristen i många år. Viktiga nycklar i sitt kristna liv menar han har varit samtalet med kristna vänner, engagemang i församlingen och att våga lägga sitt liv och sin framtid i Guds händer.

Foto: Carl Nilsson

Arbetsdagen är slut och hans barn har precis somnat när jag får en pratstund med Mattias Engström, 41 år, som bor utanför Kristianstad. Han befinner sig mitt i livet med familj, jobb och annat engagemang och kallar sin livsfas för ett slags produktionsfas. Oavsett var i livet man befinner sig tycker han att det finns en sak som är extra viktig för att tron ska hållas levande.

– Det är helt avgörande med kristna kompisar att prata med, att låta även de svåra samtalsämnena och tron få ta plats när man ses.

Alla visste

Vi börjar med att gå tillbaka några år i tiden till när Mattias gick på högstadiet. Många ungdomar upplever det ibland som att man lever ett slags dubbelliv som kristen i skolan. Det är svårt att berätta om sin tro i klassen medan det är helt naturligt att vara kristen på ungdomsgruppen. Mattias berättar att detta aldrig blev ett stort problem för honom eftersom Triplakören, en kristen kör som han var med i, kom och sjöng på hans skola när han gick i sjuan.

– Dubbellivet avslöjades redan då. Sen blev det ändå att jag umgicks mest med kristna vänner, vilket också kan vara en fara. Gud har en tanke med var vi befinner oss och vilka människor vi möter, även klasskompisarna i skolan, menar Mattias. Denna tanke har funnits med under resten av hans liv.

Än en gång kommer han tillbaka till detta, att det är så viktigt att dela tron med varandra.

Längtan i Guds händer

Några år senare flyttade Mattias till Linköping för att börja plugga psykologi. Han var singel och hade under en tid kämpat en hel del med frågor kring singellivet och relationer.

– Nu skulle jag plugga i fem år och då borde jag hitta min livskamrat, tänkte jag. Men inget hände och jag var lika mycket singel när jag flyttade hem igen.

Denna stora fråga vågade han efter hand lägga i Guds händer och han förklarar hur det blev en trygghet för honom. När han väl träffade sin blivande fru några år senare upplevde han hur hans tidigare längtan efter en livskamrat blev till något positivt. Saknaden kan tydliggöra vad vi längtar efter, menar han, och det är till hjälp i våra relationer att vi är säkra på att detta är något vi vill och har valt.

Det behöver inte vara något negativt att få längta och vänta efter något som detta, Gud kan ha en tanke även med det. Allting blir inte perfekt bara för att man hittar sin livskamrat, menar Mattias, men han har fått se hur hans tro har fått växa genom att dela den med sin fru. Än en gång kommer han tillbaka till detta, att det är så viktigt att dela tron med varandra.

Engagemang ger växt

Livet för Mattias i dag skiljer sig ganska mycket från hur det var när han var ung. Nu är det fullt upp med att ta hand om barnen, leverera på jobbet och engagera sig i församlingen.

– Det handlar mer om att göra än att fundera och filosofera för mig nu för tiden.

Det är inte en fas i livet där han ägnar mest tid åt andakt och fördjupning utan han är mer inriktad på sin roll som familjefar, psykolog och predikant i församlingen. När han var ung engagerade han sig mest som musiker men på senare år har han gått in i uppgiften att predika. Engagemang i församlingen gör mycket med oss. Mattias lyfter fram att det är viktigt att vara en kugge i maskineriet för att fortsätta växa i tro, men samtidigt inte tro att man ska eller kan göra allt.

Efter en stund tackar jag för ett härligt samtal och Mattias återgår till sitt vardagsliv medan jag sitter kvar en stund och funderar på det som sagts. Nu inser jag på nytt att det där med att dela tron med vänner och att våga lägga allt i Guds händer nog är viktigt om tron ska hålla genom livet.

  35+ Gissning hur 65+ svarar
Favoritbok i Bibeln Romarbrevet Lukasevangeliet
Roll i församlingen Predikant Styrelserepresentant
Gör en fredagkväll Fredagsmys med barnen Umgås förhoppningsvis med vänner
Favoritplagg Väst (“Tröja är klumpigt!”) Tjocktröja
Musiksmak Gospel, soul, jazz (“Fastnade för det jag lyssnade på i 20-årsåldern”) Klassisk musik

 

Foto: Carl Nilsson
Carl Svedberg
Student, Göteborg. I Insidans redaktion 2018-2020.
DELA
Föregående artikelRäkna med Gud!
Nästa artikelPrioritera Gud!