Vad gör egentligen en politiker? Borde fler kristna ungdomar engagera sig politiskt? Insidan har mött Sabina Jansson som jobbar mitt i den svenska toppolitiken, för att prata om hur det är att vara ung, kristen och politiker.


– Jag har alltid haft ett stort samhällsintresse, men mitt intresse för politiken började med att jag läste lokaltidningen och insåg att nästan allt som stod i tidningen handlade om politik på ett eller annat sätt.

Hon blev så inspirerad att när hon kom hem läste hon igenom alla partiers partiprogram för att se vilket parti som passade henne.

Inte ett självklart val

Namn: Sabina Jansson
Ålder: 28 år
Sysselsättning: Pressekreterare hos Kristdemokraterna (KD), arbetar med att få ut partiets budskap i olika medier.
Gör helst en lördag kväll: Äter tacos och ser på film
Favoritbibelvers: Uppenbarelseboken 21:4

Första smakprovet på hur det är att vara politiker fick Sabina i gymnasiet när hon var med i Ungdomens riksdag i Stockholm. Där träffade hon politikern Birgitta Ohlsson och blev så inspirerad att när hon kom hem läste hon igenom alla partiers partiprogram för att se vilket parti som passade henne. Det var inte självklart för Sabina att välja KD men hon gillade att partiet vill vara en röst för de svagaste och att de med makt måste tänka på de som har det sämst i samhället. Detta tar sig uttryck än i dag då Sabina brinner för socialpolitik, som handlar om äldreomsorg, hemlöshet, missbruk och vård. Hon vill göra det bättre för de som har det tuffast i samhället och driva
samhällsutvecklingen åt rätt håll.
Hur viktig var din identitet som kristen när du valde parti?
– Jag tänkte: Jag är kristen och kristdemokrat, det är ju väldigt stereotypt. Men min kristna identitet var inte en del i att jag valde KD. Sen är det många av mina kristna värderingar som finns inom KD och detta tilltalade mig.

Vara med och bestämma

– En stor del av att vara politiker är att hitta nya argument för att övertyga andra om vad som är rätt. Som politiker får man inte alltid igenom allt det man vill utan man måste hitta en kompromiss som alla kan vara nöjda med.
Sabina fick sitt första förtroendeuppdrag* när hon var 23 år. Då blev hon invald i Förskolenämnden i kommunen där hon bodde. Det innebar att hon fick vara med och bestämma till exempel hur skola och fritids skulle fungera i kommunen. I början var det mycket som var nytt och hon hade många frågor, men som politiker får man mycket stöd både av sitt parti och av tjänstemännen**.

Sabinas tre tips för att bli en politiker
1. Läs på om vad de olika partierna tycker och fundera på vad du tycker.
2. Gå med i det parti du tycker bäst om, det kan man göra på partiets hemsida.
3. Börja gå på aktiviteter som du tycker verkar roliga. Du bestämmer själv hur mycket du engagerar dig.

Lätt att engagera sig

Vi pratar vidare om varför så få unga kristna engagerar sig politiskt.
– Många lägger redan mycket av sin fritid på saker i kyrkan, det är ungdomsgrupper och bibelstudium med mera. Men man måste inte engagera sig mycket bara för att man är med i ett parti.
Att gå med i ett parti är enkelt, och när man har gått med har man inga krav på sig att man måste engagera sig. Om man vill kan man vara väldigt aktiv eller bara vara medlem utan att göra något. Och man behöver inte ta några förtroendeuppdrag om man inte vill.

Förbättrar människors liv

Sabina är förhållandevis ny inom politiken, om man jämför med giganter som hållit på hela sina liv, men det ser hon inte som något problem.
– Jag har ju förhoppningsvis 20 val kvar, så det finns många fler tillfällen för mig. Nu håller jag på och lär mig hur man blir en bra folkvald.
Det finns fördomar om att politik är tråkigt och svårt men det håller Sabina inte alls med om. – Det som är roligt med att vara politiker är att man får vara med och påverka och förbättra människors liv. Och visst finns det mycket man måste lära sig, men det är också det som är roligt.

Politiken påverkar hela samhället

Politik handlar om allt från var man ska lägga övergångsställen och hur stora skolklasser ska vara till hur utrikespolitiken ska skötas. I höstens val är Sabina en av de kandidater som kan få makt att besluta över hur vår vardag ser ut. Och det är politikerns jobb: att förändra samhället till det bättre, även om många har olika tankar om vad det innebär. Men politik händer inte bara när det är val utan också varje dag mellan valen. Och där kan alla vara med och påverka.

* Förtroendeuppdrag = Ett uppdrag som en politiker har
** Tjänstemän = Anställda som ger politikerna fakta/beslutsunderlag så att de sedan kan fatta beslut