Under våren släpptes den nya TV-serien “13 reasons why” på Netflix. Du kanske har hört talas om den, eller rentav sett den? Den handlar i alla fall om en ung tjej, Hannah Baker, som begått självmord. Efter sig lämnar hon 13 kassettband som hon har spelat in, där hon berättar varför hon valde att ta sitt liv.

Varför inte!

Jag började själv titta på serien, men efter ungefär hälften av avsnitten klarade jag inte av att se mer. Den var helt enkelt för tragisk. Även om handlingen i serien visserligen är påhittad, så kan nog många ibland känna igen sig i Hannah och hennes upplevelser. Därför vill jag också berätta om 13 anledningar. Men jag vill berätta om 13 anledningar till varför du inte behöver gå samma väg som Hannah:

 1. Jesus älskar dig så mycket att han valde att dö i stället för dig! Vad det innebär kan du läsa om i Johannesevangeliet 3:16-17*.
 2. I bibelboken Jeremia (29:11) berättar Gud att han har goda planer för dig, inte onda. Han vill ge dig hopp och en vacker framtid.
 3. När det inte verkar finnas någon utväg lovar Gud att hjälpa dig om du ber honom om hjälp (1 Korintierbrevet 10:13).
 4. När du inte vet vad du ska ta dig till finns Gud där, och vill guida dig (Psaltaren 32:8).
 5. Även om din egen mamma överger dig kommer Gud aldrig att göra det (Jesaja 49:15).
 6. Gud skapade just dig till att vara lik honom. Han ville ha just dig! (1 Mosebok 5:1-2)
 7. Du kan berätta om alla dina bekymmer för Gud, och han lovar att ta hand om dig (1 Petrusbrevet 5:7).
 8. Det finns ingen som är så bra på att trösta som Gud (2 Korintierbrevet 1:4).
 9. Vad som än händer, alltså verkligen vad som än händer (!), kan du lita på Gud (Psaltaren 46:2-8).
 10. Eftersom Jesus dog i stället för dig, och tog straffet för allt vad du har gjort fel, är du förlåten (1 Johannesbrevet 2:12).
 11. Gud vill ge dig hopp, frid och glädje (Romarbrevet 15:13).
 12. Om du vänder dig till Gud har han lovat att ta emot dig med öppna armar (Matteusevangeliet 7:7).
 13. Det Gud har lovat, det håller han! (Jesaja 40:8)

Guds anledningar

Man skulle kunna fortsätta på Hannahs lista och rada upp anledning efter anledning till varför döden verkar vara ett alternativ, men oavsett hur många anledningar vi kan komma på, har Gud ännu fler och ännu bättre anledningar till varför vi i stället ska leva. Och framförallt: varför han vill att vi ska leva ett liv tillsammans med honom!


* Det kan vara klurigt att hitta i Bibeln. Det finns oftast två register, ett för Gamla Testamentet och ett för Nya Testamentet. Leta upp rätt bok där! Sedan letar du upp kapitel och vers – numret på kapitlet står före kolon och numret på versen efter, alltså: Bok Kap:Vers.