Vilken är den bästa julklapp du någonsin fått? En megaskön tröja, en grym speldator eller världens sötaste hund kanske ligger i topp.

I Sverige har vi det väldigt bra och de flesta av de julklappar vi får är ju saker som vi egentligen inte behöver utan istället bara sånt som vi gärna vill ha och blir glada över. Det är inte många människor i världshistorien som har haft så mycket pengar och saker som vi. Och som om inte den galna mängden julklappar under granen vore nog, ger vi oss ut på mellandagsrean innan vi ens hunnit städa undan allt paketpapper. Alla dessa fantastiska grejer vi kan köpa ger ju oss en massa glädje – så därför vi vill ha ännu mer!

Eller finns det en annan anledning? Kan det vara så att vi inte har fått vad vi verkligen vill ha och behöver och därför fortsätter längta efter ännu mer? Ungefär som när en 5-åring som bara önskat sig en riddarborg i julklapp knappt bryr sig om de paketen han redan fått utan istället bara spanar under julgranen – han väntar och är orolig tills han har fått det han verkligen vill ha. Vad är det som du verkligen vill ha och vad är det som du verkligen behöver?

Du kan få hur många andra julklappar som helst – men ändå sakna något.

Ett barn vars pappa är en upptagen och frånvarande affärsman kan få hur många presenter som helst från pappans alla affärsresor över hela jorden. Men ändå gråter barnet sig till sömns varje kväll. Därför att presenterna är inte vad barnet egentligen behöver och vill ha. Barnet längtar efter sin pappa.

Vi har ofta svårt att erkänna om vi saknar nåt och om vi behöver hjälp. Främst inför andra, men kanske också inför oss själva. Man vill inte känna sig svag och misslyckad. Jesus är tydlig med att vi människor behöver hjälp och att vi saknar något. Det kan vi antingen ta som en förolämpning och sluta lyssna. Eller kan vi tänka efter lite, våga vara ärliga och kanske inse att det är rätt skönt med folk som säger sanningen.

Det fantastiska är att Jesus också både vill och kan ge oss det vi verkligen behöver. Kristen tro handlar om en levande Gud som skapat dig för att leva i gemenskap med honom. Och även om vi har vänt ryggen mot honom har han inte vänt ryggen mot oss. Gud kom själv till jorden i Jesus för att han längtar efter dig och mig. Han kom för att få dig tillbaka till gemenskapen med Gud, oavsett vad du har gjort. Han älskar dig. Att bli kristen är att helt gratis ta emot det som Jesus vill ge: kärlek, förlåtelse och evigt liv i total glädje. Och det är att redan nu få lära känna Gud och få ha honom som sin pappa. En pappa som aldrig är frånvarande.

Du kan få hur många andra julklappar som helst – men ändå sakna något. Jesus vill ge dig mening, tillhörighet och en trygghet oavsett vad som händer i livet, ja till och med inför döden. Kristen tro menar att Jesus är vad du verkligen behöver – och vad du innerst inne verkligen vill ha. Han är den första och bästa julklappen. Ta emot honom!

”Du, o Gud, har skapat oss till dig,
och vårt hjärta är oroligt till dess det finner vila hos dig.”
– Augustinus, f.d. partyprisse och karriärskille, som fick upptäcka Jesus år 387.

Foto: www.unsplash.com / Kari Shea
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelVarför lida?
Nästa artikelAlltid lika verklig