Ett stillsamt, ordentligt och rent ut sagt tråkigt liv – att vara kristen kan verka rätt dött. John-Philip Andersson ger oss ett annat perspektiv på det kristna livet.

När jag var 16 år upplevde jag att jag mötte Gud. Jag insåg att Gud är på riktigt och att jag måste följa honom. Då trodde jag att mitt liv var över. Inte så att jag trodde att jag skulle dö. Men att följa Jesus trodde jag innebar att sitta still och be, gå på gudstjänster och vara ”duktig”. Om Gud fanns var det alltså ett sådant liv som gällde.

“Jag var inte redo att leva ett dött liv – därför ville Jesus att jag skulle följa honom.”

Livet är för roligt

Dessa tre saker varken lockade mig eller passade ihop med mig som person, jag som var helhetsig, hellre gick på fester än på gudstjänster och som nog inte skulle ses som “duktig”. Allt jag tänkte var: “Jag är inte redo att leva ett dött liv! Livet är för roligt och jag har för mycket kvar att uppleva.” Livet för mig var ju fester, att stöka med kompisar och att lira fotboll. Varför min bild av det kristna livet var som den var vet jag inte riktigt. Jag kände några kristna från min konfirmandtid och de hade varit ganska sköna, men min tanke var att de mest hade låtsats vara lite sköna för att sälja in det tråkiga kristna livet.

Tomheten

Men alltför många gånger kändes mitt liv ganska tomt. Det kändes också som att jag var tvungen att låtsas vara någon jag inte var för att passa in. En kväll när tomheten och meningslösheten kändes stark behövde jag prata med någon, men jag vågade inte visa mig svag inför någon annan. Behovet av att prata blev ändå för stort och jag bestämde mig för att prova att be. För första gången fick jag sätta ord på mina tankar, och det var fantastiskt. Flera kvällar när jag kom hem efter att ha stökat med mina vänner bad jag, och en kväll upplevde jag att Gud svarade mig! Jag förstod dock ganska snart att mitt liv inte passade ihop med det liv som Gud ville att jag skulle leva. Men för mig såg livet med Jesus fortfarande ut att vara sjukt tråkigt – dött helt enkelt.

Allt annat än dött

Min stora vändning blev två böcker: Bibeln och Den oemotståndliga revolutionen. Jag blev  riktigt förvånad när jag läste om Jesus och lärjungarna i Bibeln. För det första verkade de mer hetsiga än jag när de sprang runt och helade folk, predikade och blev slängda i fängelse. För det andra insåg jag att Jesus kallade mig till ett likadant liv med honom, ett liv som verkade vara allt annat än dött! I Den oemotståndliga revolutionen skriver Shane Claiborne, en hippie från USA, om det liv han och hans kompisar lever i ett kollektiv i en av de mest kriminella förorterna till Philadelphia. Han skriver om ett liv som har fått inspirera mig väldigt mycket. Ett liv med Jesus är bland de största utmaningarna som finns här i världen, men det är meningsfullt och Jesus finns alltid vid min sida för att hjälpa mig.

Ett nytt liv

Jag var inte redo att leva ett dött liv – därför ville Jesus att jag skulle följa honom. Detsamma gäller dig. Ett nytt liv, ett liv med Jesus, finns inom räckhåll. Jag utmanar dig att prova att be i några veckor och se om Gud svarar. Läs Bibeln (något av evangelierna till exempel) och se om Gud ger dig några drömmar för ditt liv. Låt idag bli den första dagen på ditt livs äventyr!