Mycket i samhället handlar om personlig lycka. Men hur gör man för att bli lycklig? Och vad händer när livet känns allt annat än bra?

Jag hörde den frågan på radion för någon vecka sedan och började fundera. Hur ska man egentligen göra? För även om jag inte tänker på det så ofta är det klart att man vill vara lycklig. Vem vill inte vara det? Gästerna på radioprogrammet hade flera tips. Det jag hörde som var mest vettigt var att man ska vara nöjd med det man har. Det enda som är säkert i livet, sa de, är att det inte blir som man tänkt sig. Det finns så mycket i livet som vi inte har kontroll över, så det bästa är nog att vara nöjd med livet som det blir.

Nöjd och lycklig – eller?

Det verkade ju inte så svårt. Men jag kunde inte sluta fundera. Svaret var bra, men det räckte inte. För det är inte särskilt lätt att vara ”nöjd med allt som livet ger” när det känns som om allt går åt skogen. Det finns så många krav som ställs på oss. Från lärare eller chefer, föräldrar och kompisar. För att inte tala om allt vi ser på sociala medier, där vi ofta jämför våra sämsta sidor med andra människors bästa sidor. Allt detta säger åt oss hur vi ska vara för att vara lyckade. Om vi ska leva upp till alla krav som ställs på oss kommer vi aldrig lyckas, aldrig vara nöjda och aldrig vara lyckliga. Och det blir inte lättare när man blir äldre. Att vara vuxen är överskattat.

Han säger att han älskar dig oavsett hur mycket i livet som går fel.

Vad du är värd

Men så kom jag ihåg vad jag gör när livet inte blir som jag tänkt mig och allt känns skit. När jag själv inte är nöjd med mitt liv går jag till Jesus. För han ställer inte de här kraven på dig och mig. Han säger inte att du måste se ut på ett visst sätt, klä dig moderiktigt, få bra betyg eller hänga med rätt människor. Han säger att han älskar dig oavsett hur mycket i livet som går fel. Oavsett hur misslyckad eller missnöjd du är med dig själv vill han vara din vän. Visst vill Jesus att vi ska försöka leva efter hans vilja – men inte för att han ska älska oss, utan därför att han redan gör det och för att vi älskar honom. Han tycker faktiskt att du är så mycket värd att han gav sitt eget liv för dig och dog på ett kors. Och när jag kommer ihåg det, att Jesus älskar mig oändligt mycket och för evigt, då känns allt bättre. Prova det!

Byggtips

Jag vet fortfarande inte riktigt hur man ska göra för att bli lycklig. Hör gärna av dig om du listar ut det. Men mitt tips är att bygga ditt liv på Jesus kärlek. Det är en grund som står fast oavsett vad som händer i ditt liv.