Kämpar du med tankar om vad du måste göra för att Gud ska vara nöjd?


När jag var 17 år fick jag möta Jesus för första gången, en kväll innan ett matteprov som skulle avgöra vilket betyg jag skulle få. Jag kämpade alltid med matten i skolan, och jag brottades med tankar på att jag var värdelös och jättedålig. Jag var helt säker på att jag skulle misslyckas med provet, så i min frustration bad jag en bön till Jesus. Jag hade hört talas om Jesus innan men hade aldrig mött honom personligen. Jag sa: ”Jesus, om du finns, ge mig godkänt på matteprovet. Om du gör det lovar jag att börja tro på dig.” Jag skrev provet och efter några dagar fick jag veta att jag var godkänd! Jesus hade svarat på min bön. Detta var starten för mig och Jesus.

En oväntad resa med Jesus

Sedan den dagen i maj 2007 har jag lärt känna Jesus mer och mer för varje dag och för varje år. Likaså har jag lärt känna mig själv. För mig blev det en oväntad resa, som innehållit bland annat bibelskola, arbete som ungdomsledare i två år och en fyra års teologi- och ledarskapsutbildning. Men någonstans mitt i allt detta tappade jag ändå bort något som är väldigt viktigt i tron, nämligen att jag är älskad för den jag är och inte för vad jag gör.

Fel drivkraft

Jag var driven av prestation, av att göra rätt saker för Gud och för andra människor. Därför glömde jag att min identitet ligger i att jag är älskad av Gud, att Gud är min pappa och att jag är hans dotter. Visserligen är jag tacksam för att Gud har gjort mig till en ambitiös person, men i åtta år blev ambitionerna grunden i min tro: ”Gud älskar mig när jag presterar något för honom.” Det är i och för sig sant, men det är lika sant att Gud älskar mig när jag inte presterar något för honom. Gud älskar mig just som jag är, och detsamma gäller dig!

Prestationen och du?

Kanske du också drivs av prestation? Vi är alla mer eller mindre påverkade av hetsen från samhället att vara eller bli någon. Det visar sig bara på olika sätt och olika områden i våra liv – i mitt fall var det prestation kring saker som rörde kyrkan. Kanske brottas du också med tankar på att du inte är tillräckligt bra för att vara Guds barn, oavsett om du är kristen eller inte. Eller berör det kanske saker som betygen, sport, vänner eller liknande?

“Det finns ingen prestation i världen som kan få honom att älska dig och mig vare sig mer eller mindre.”

Jag vet att Gud vill säga till dig att han älskar dig och att det du presterar varken definierar vem du är eller Guds kärlek till dig. Jag tror faktiskt också att Gud vill säga till dig att han är stolt över dig och älskar dig också när du presterar saker. Att det inte behöver vara en motsättning mellan ”prestationen” och vem vi är, men att var sak ska vara på rätt plats: först av allt är du älskad av Gud, och sedan är du en duktig student, idrottare eller vad det nu kan vara.

Det finns alltså ingen prestation i världen som kan få honom att älska dig och mig vare sig mer eller mindre. Det är vad han har gjort för oss som spelar roll. Genom Jesus död och uppståndelse visar Gud sin kärlek till oss, och därför får den som vill bli Guds älskade barn!