Tror du på Gud? Varför tror du på Gud? Varför tror du inte på Gud?

Det känns som att man kan prata i oändlighet om argument samt goda och mindre goda skäl för att Gud finns. Man kan prata om historisk tillförlitlighet kring Bibelns texter, människors upplevelser och erfarenheter av Gud, vetenskap och Gud, ondska och godhet. Det tar aldrig slut. Var ska man börja?

Jesus fanns!

När jag är trött, vilsen och tvivlar på att Gud ens finns och ännu mer att han skulle bry sig om mig brukar jag till slut tänka på Jesus. Där börjar jag. Jesus fanns. Det är alla seriösa historiker överens om. Han var en människa som faktiskt gick barfota i gräset och sanden, en människa som var trött och som blev hungrig. Allting börjar och slutar där. Okej, så Jesus fanns för 2000 år sedan. Han sa en massa utmanande saker som gjorde att människor runtomkring honom trodde att han var besatt: ”Jag är vägen, sanningen och livet”, ”Ingen kommer till Fadern utom genom mig”, ”Jag är Guds son” och ”Den som tror på mig ska leva  om han än dör.”

“Där börjar jag. Jesus fanns.”

Tokstolle eller Gud?

Okej, så Jesus kanske var  en riktig tokstolle. En sådan som vi hade skrattat och himlat med ögonen åt. Eller så var Jesus den han sa sig vara – det finns inget mellanting. Antingen var han allt det han sa sig vara eller så var han helt dum i huvudet. Jag lutar åt att han var den han sa sig vara och då förändrar det allt.

Game changer

Efter Jesus död och uppståndelse fullkomligt exploderade tillväxten av anhängare till denna Jesus från Nasaret som sa sig vara Guds son. Idag finns 2,18 miljarder kristna i världen. Det är nästan en tredjedel av jordens befolkning. Jesus var inte bara en människa på jorden som sa bra och coola saker. Jesus finns här och nu och är på riktigt. I dag fortsätter det glada budskapet om Jesus att spridas: Gud älskar människor, han  tänker inte överge oss, han kallar oss vid namn, han vill ge oss förlåtelse och upprättelse, han vill ge oss mening, glädje och frid och han, livets Gud, är den som har segrat. Jesus är min ”game changer”.  Jesus liv, död och uppståndelse förändrar allt. Tror du att Jesus är Gud eller tror du att han är en tokstolle?
Till dig som tvekar: Som alla dagar räcker Jesus nu ut gåvan till dig, om du vill ta emot den: livet, villkorslös förlåtelse, sanning, kärlek. Jesus säger: Kom, följ mig. Våga ta ett steg i tro även om du inte ser hela vägen. Till dig som tror: Allt det ovanstående.