När frågorna om liv och död knackar på dörren ser vi att livet är allt annat än enkelt. Men frågorna är viktiga – och Gud säger att han är svaret.

Fick rubriken dig att höja på ögonbrynen? Var den inte lite väl dramatisk? Kanske, men kanske inte. Ofta är vardagen relativt odramatisk och våra tankar kretsar kring det som är på gång just nu. Förmodligen är det saker som skolan och plugg, vänner och familj, eller morgondagen, som känns mest aktuella att ha i huvudet.

Jesus är vägen till Gud, sanningen bland alla lögner och han är livet som varar för alltid.

Men ibland råkar vi stanna upp och börja tänka på saker som är svårare att greppa. Då blir det genast dramatiskt! Det kan vara en plötslig tanke på biologin om hur fascinerande människokroppen är, det kan vara någon i ens närhet som blir sjuk eller dör, det kan vara frågan “vad är meningen med mitt liv?”. Överraskande snabbt knackar de stora frågorna på din dörr: Är det vi ser allt som finns? Varför finns det någonting istället för ingenting? Vad händer efter döden?

Frågor som kräver svar

Frågorna kommer och de tänker inte gå. Det är som om de flyttat in hos dig och vägrar bli utkörda. Du kan försöka strunta i dem, men de låter dig inte vara. De följer med dig – nära eller på avstånd. Ibland väcker de dig om nätterna och gnäller när du ska försöka somna om. Till och med när du struntat i frågorna så länge att de står i ett hörn och samlar damm tycker du att de ser anklagande ut när du råkar titta åt deras håll. En vacker dag gör du det stora misstaget att öppna ett fönster, och så flyger dammet av och frågorna skriker efter svar igen.

Det är här Gud kommer in i bilden. Han säger att han själv är svaret och att han vill att vi ska komma till honom. Faktum är att han säger att vi behöver honom så pass mycket att vi inte klarar oss utan honom i det långa loppet. Vi behöver honom lika mycket när vi möter döden som vi behöver honom under livets gång.

Gud ger dig livet

Varje människa är i samma situation – vi måste ta ställning till vad vi tänker om liv och död. Gud berättar för oss att han sände sin son Jesus till jorden för att dö och uppstå, så att vi skulle kunna komma till honom. Han vill ge oss liv som inte slutar efter döden, utan som är evigt. Därför behöver vi Jesus, som själv säger att han är vägen, sanningen och livet. Jesus är vägen till Gud, sanningen bland alla lögner och han är livet som varar för alltid.

När frågorna om liv, död, existens och sanning inte lämnar dig ifred får du vända dig till Gud. Han vill ta emot dig precis som du är, hurdan din historia än ser ut. Hos honom kan du hitta svar på dina frågor. Och han viskar till dig: “Kom till mig. Jag älskar dig. Jag vill ha dig i min famn. Kom och få liv – jag har dött för dig för att du ska få leva.”