Har du, liksom jag, undrat över vad kristendom egentligen handlar om? Jag vill ha en sammanfattning på tre ord liksom – många kristna verkar krångla till det så väldans!

Handlar kristen tro om min uppfattning om homosexualitet? Handlar det om att inte svära, dricka eller ha sex innan man är gift? Handlar det om att vara en god människa som har fadderbarn i Afrika, ger mat åt den hemlöse utanför ICA och som är noga med att källsortera? Handlar det om att vara engagerad i kyrkan och hjälpa andra jämt och ständigt? Om du ärligt ställer dig själv frågorna: vad handlar kristen tro om och vem är Gud? – Vad blir då ditt svar?

Jesus gör vadå?

Jesus tvättar fötter. Det verkar rätt märkligt. Tydligen är det något många kristna tycker är viktigt. Varför är det en så big deal? Som kristen har jag ofta fått höra att jag ska ”tvätta andras fötter” och vara som en tjänare för dem. Det handlar om att älska andra. Men sanningen är större än så! Det handlar först och främst om Guds kärlek till mig. En gång stod jag med stängda ögon och försökte kommunicera med Gud. Efter en stund såg jag Jesus sätta sig ner framför mig och titta mig i ögonen. Det är något speciellt med någon som går ner under ens egen höjd för att visa respekt och kärlek. Själv reagerade jag spontant med: ”Nej, nej, ställ dig upp. Det är ju jag som ska se upp till dig!” Jag fylldes av en otrolig tacksamhet till honom och en känsla av att inte förtjäna kärleken han visade mig.

“Det förvånar mig varje gång och påminner mig om hur mycket kärlek Gud har för mig, och hur lite den kärleken faktiskt beror på mig.”

Vid andra tillfällen har jag bett Gud tala till mig och förväntat mig något i stil med: ”Gå och gör detta för den där personen!” men allt han sagt har varit: ”Jag äskar dig.” Det förvånar mig varje gång och påminner mig om hur mycket kärlek Gud har för mig, och hur lite den kärleken faktiskt beror på mig. I Bibeln skriver en kille som heter Johannes: Gud är kärlek (1 Joh 4:8). Detta är vad tron på Jesus egentligen handlar om. Om du låter den sanningen sjunka in kommer den att förändra allting.

Sammanfattat med tre ord

Jesus kanske är mycket mer än du tänker dig. Han säger till dig: ”Jag älskar dig” och menar det. Han gör det oavsett hur du betett dig på sistone eller hur mycket eller lite du har visat intresse för honom. För dig som inte känner Jesus eller inte kan säga att du upplevt Guds kärlek vill jag därför sammanfatta med orden: Gud älskar dig. För dig som är kristen och har upplevt Guds kärlek säger jag: älska Gud och älska andra.

För mig är detta meningen med livet. Jag har lärt mig att det finns ett samband mellan att älska Gud och att älska människor. Bara när jag har en god relation med honom har jag kraft och vilja att älska andra och visa på honom. Vår största resurs är vår relation med Jesus, det är från den relationen allt annat får sin kraft. Vad spelar det för roll om vi är jätteaktiva i kyrkan och strävar framåt, om vi inte bygger våra liv på vår relation med Jesus? Då faller allt pladask ändå. Men om vi istället låter Jesus ta första platsen i våra liv ger vi honom spelrum att förändra våra liv inifrån och ut, och allt vi gör kommer visa på honom.