Om nu Gud finns, varför ser vi då all denna ondska? Var är du, Gud, när barn svälter? Var är du när människor mördas? Var var du under förintelsen? Detta är frågor som människor har ställt sig i alla tider.

Det går nästan inte att läsa en dagstidning utan att läsa om mord, krig och övergrepp, om hur människor utnyttjas eller behöver fly från sina länder. Det är inte bara i Syrien eller Irak som problemen finns, inte bara i Stockholm eller Malmö. Det är också där vi bor, i våra familjer och i våra liv. För dig kanske frågorna är mer personliga. Gud, var var du när jag blev mobbad? Var var du när mina föräldrar skildes? Var var du när min pappa dog? Var var du när jag blev sjuk? Var var du Gud?

Jag, Marta och Lasarus

När jag var 15 år rasade mitt liv ihop totalt. Allt jag hade levt för och drömt om försvann på ett ögonblick. Sedan fyra års ålder hade min dröm varit att bli professionell hockeyspelare. Allt gick bra, och tanken var att jag skulle börja på ett hockeygymnasium i Leksand året därpå. Men så plötsligt fick jag en tackling och råkade ut för en ryggskada som gjorde att jag inte kunde spela mer. Nu i efterhand inser jag att det kanske inte var så allvarligt ändå, men i stunden var det fruktansvärt! Allt jag ville uppnå var plötsligt utom räckhåll och jag tänkte: Gud, var är du nu?

“Jag tror på en Gud som är hos oss i lidandet – en Gud som gråter med oss mitt i smärtan.”

En annan person som frågade ungefär samma sak var Lasarus syster Marta. Lasarus var en god vän till Jesus och nu hade han blivit sjuk. Hans systrar skickade bud till Jesus och ville att han skulle komma för att besöka Lasarus, och göra honom frisk. Men när Jesus kom fram var Lasarus redan död, och hans syster Marta utbrast: ”Herre, om du hade varit här, skulle min bror inte ha dött.” Hennes rop ekade av desperation och sorg, och besvikelsen över att Jesus inte hann i tid var enorm. Jesus tog sig sedan tid till att trösta Lasarus systrar och grät också själv, och folket som var där förstod hur mycket Jesus älskade den döde.

Situationen vänds

Men för Jesus var Lasarus situation inte hopplös. Jesus är liv, och han är den som kan ge liv till vem han vill. Jesus såg något annat än alla runtomkring som sa att allt hopp var ute, och att det var försent att göra något. Jesus delade smärtan. Han upplevde den tuffa situationen, men han tillät inte omständigheterna att styra hans beslut och framtid. Jesus vände situationen totalt, och gav Lasarus nytt liv.

Jag är övertygad om att Jesus vill och kan förändra våra situationer än idag. De omständigheter du är i just nu behöver inte forma din framtid. Istället kan du låta Gud forma din framtid, han som är sanning, liv och hopp. Smärtan som jag gick igenom som 15-åring är inte kvar idag. Men den hjälper mig att förstå att mitt liv inte handlar om mina drömmar. Det handlar snarare om vad Gud har för drömmar med mitt liv.

Gud var på korset

Jag tror på en Gud som är hos oss i lidandet – en Gud som gråter med oss mitt i smärtan. När vi ställer frågan: “Var var du Gud?” så tror jag att vi får en stilla viskning till svar: ”Jag var på korset. För din skull!”