Det är lätt för oss att bedöma oss själva utifrån hur vi lyckas i livet. Vi känner oss värdefulla när allt går bra och när vi är oss nöjda med oss själva. Men ligger mitt värde verkligen i prestationer och framgång?

Känner du igen dig? Det är lätt att känna sig värdefull när det går bra i skolan, när man känner sig omtyckt av sina vänner, eller när man får likes på Instagram. Man kan vara stolt över sina förmågor och sådant man är bra på. Men just dessa saker kan även få en att må som sämst, till exempel när man är missnöjd med sina prestationer, när man inte känner sig sedd av dem runt omkring eller när man inte älskar sig själv. Ena dagen kan man vara jätteglad för att man fick 100 likes på sin nya profilbild på Facebook, och nästa dag vara orolig över att man inte passar in i kompisgänget, har för mycket finnar eller vad det nu kan vara.

Vi får vara glada över allt gott i livet och nöjda med det som går bra. Men – och detta är ett stort men – är det allt som livet går ut på? Att försöka bli accepterad av andra, göra bra ifrån sig och få bekräftelse på att man är något? Är det det som gör att jag är värd att finnas till?

Värdet i Guds kärlek

Guds svar är ett tydligt NEJ. I längden är det vare sig vad du gör eller vad du själv och andra tycker om dig som avgör ditt värde. Vet du att Jesus tyckte att det var en bra deal att offra sig själv och dö för dig? Jesus dog inte för att få likes, eller för att må bra, utan för att han älskar dig och vill ha en relation med dig. Skaparen av allt, Gud själv, tyckte att du var värd att dö för. Varför? Jo, för att han har tänkt dig och format dig till just den du är – och älskar vad han ser! Ditt värde är så högt att det är omöjligt att bestämma. Du är ovärderlig i hans ögon.

Vad gör det då om du är nöjd eller inte med dina prestationer? Vad spelar det då för roll om du är rikast i världen, bäst på alla sporter och snyggast på skolan? Det spelar faktiskt ingen roll alls. För oavsett hur bra du presterar, oavsett hur många likes du får, oavsett om du vill ha med Gud att göra eller inte, så dog Jesus för dig. För oss alla. Gud älskade dig innan du var född. Är det inte då värt att se på dig själv som han ser på dig, och lägga ditt värde i att han älskar dig?

 “I Guds kärlek ligger hela mitt värde som människa.”

Befrielse från kraven

Det spelar inte någon roll vad människor tycker om mig längre, eller ens vad jag tycker om mig själv. För jag vet att jag är älskad. I Guds kärlek ligger hela mitt värde som människa. Det är så mycket mer värt än alla likes man någonsin kan få.

Att lägga sitt liv i Guds händer är därmed en befrielse, inte en prestation. Det är inte svårt. Det är bara att be: “Gud, jag vet att din vilja för mitt liv och din kärlek till mig gör att du vill mitt bästa. Herre, hjälp mig att vila i att du har kontrollen. Var med mig i mina val, och ge mig mer av din kärlek så att jag kan älska dem jag möter. Tack för alla gåvor du ger – jag vill ta hand om min kropp och de egenskaper och förmågor jag fått. Hjälp mig att göra det av kärlek, utan att lägga mitt värde i dem. Amen.”

Foto: pixabay.com
DELA
Föregående artikelEn enda fråga
Nästa artikelI trygghet