Att sträva efter att bli okej som människa är på sätt och vis ett räddningsprojekt. Jesus har något att säga om det, något som verkar konstigt men som i själva verket är livsviktigt.


En sak som händer när man är hos Jesus och söker honom och hans vilja är att man mer och mer får se att det han har att säga verkligen är sant och hur det sätter ord på något i ens eget liv. Till en början kanske man läser och tänker lite på Jesus undervisning men det talar liksom inte in i ens eget liv. Det är helt okej. Jesus har själv satt ord på det där, han vet att relationen till honom är en process. ”Be och du ska få, sök och du ska finna, bulta och dörren ska öppnas” har han sagt. Han vet precis hur det fungerar att vara människa.

Mista och finna

Det finns en sak som Jesus säger som till en början verkar motsägelsefull och konstig, men som sätter ord på vad som rör sig i vårt inre, vår längtan och hela vår livsinriktning. Han säger: ”Den som finner sitt liv ska mista det, och den som mister sitt liv för min skull ska finna det”. Trots att det är en så enkel och kort formulering säger den ändå grymt mycket. Det finns ett stort djup och innehåll i de där orden.

Jag tror att nästan alla människor håller på med något slags privat, hemligt räddningsprojekt.

Räddningsprojektet

Jag tror att nästan alla människor håller på med något slags privat, hemligt räddningsprojekt. Det låter kanske konstigt på ett sätt, för jag tror inte särskilt många själva tänker att de håller på med det. Hade man intervjuat folk på stan och frågat ”Handlar ditt liv mycket om att du försöker rädda dig själv?” tror jag att få hade svarat ja. Om man däremot hade frågat: ”Upplever du att du kämpar för att räcka till?” eller ”Känner du att du måste prestera för att inte vara misslyckad?” eller ”Kretsar mycket av ditt liv kring att bygga upp något (karriär, familj, status, rikedom, berömmelse, respekt och så vidare) som ska göra dig okej?” tror jag att fler hade svarat ja. På ett sätt är det konstigt. Varför upplever vi medvetet eller omedvetet det som att vi befinner oss i en utsatt och svår situation som måste lösas? Varför finns den där oroande känslan av att jag behöver räddas? Och varför ska det styra hela mitt liv?

Ge upp allt och vinn allt

Jesus ord prickar oss rakt i hjärtat. Med de där enkla orden säger han: ”Lägg ner ditt projekt för det fungerar inte”, ”Släpp taget om allt som du tror ska rädda dig”, ”Fortsätt inte arbeta på något som är dömt att misslyckas”, ”Ge upp allt, så vinner du allt” och ”Bara hos mig finns livet”. Ju mer man är med Jesus, desto mer ser man att hans ord bär. Han vill inte bara rädda oss, han vill också befria oss från kampen som vi står i och ge oss vila här och nu.