Har du någon gång funderat på vad du vill bli när du blir ”stor”? Kanske har du tänkt ”det är långt fram”, eller så kanske du redan vet vad du vill bli och göra. Kanske har tanken slagit dig: ”Vad vill Gud att jag ska göra, finns det någon alldeles särskild uppgift för mig?”

I början av gymnasiet läste jag samhällsvetenskap och ville bli statsvetare. Tre år senare stod jag där i min ES16-studentmössa och hade bytt linje med nya tankar på att bli präst, en helt annan väg. Jag upplever alltså att jag fått ett annat uppdrag för mitt liv än vad jag tänkte tidigare. Så var det också för Mose. Hans liv inspirerar mig. Jag tror att Bibeln speglar verkligheten och att det som står där stämmer överens även med hur vi är och hur vi fungerar. Därför tror jag att vi kan få riktigt bra tips och tricks för livet därifrån.

Hans liv hade fått många helomvändningar.

Mose föddes i Egypten vid den tid då judarna var slavar åt egyptierna. Han blev egyptisk prins, men senare utslängd ur sitt land för att ha skyddat sitt folk mot orättvisa. Mose, en troligen stammande människa i ett främmande land, kallades av Gud för att övertyga och leda sitt folk ur slaveriet. Hans liv hade fått många helomvändningar.

Moses uppdrag var mycket specifikt och sådana får människor idag också, tror jag. Många andra fick inte ett så tydligt uppdrag, men det betyder inte att Gud inte ville använda dem. De gjorde det de kunde, tyckte om och var duktiga på. Jag tror att det är så i våra liv också. Men oavsett vad vi tror att Gud kallat oss till ska vi alltid vara öppna för en vändning. Kanske vill Gud något annat än det jag tänkt? Men framför allt ska vi komma ihåg att vår främsta kallelse är att tillhöra och leva med vår Herre Jesus Kristus, oavsett vad vi gör (Ef 4:1-13).

Foto: Ozark Drones, Unsplash
DELA
Föregående artikelGud ser det osynliga
Nästa artikelDu har fått brev – Romarbrevet