För knappt ett år sedan utförde Anders Behring Breivik den värsta terrorattacken i norsk historia då han dödade åtta personer i en bomb i centrala Oslo och ytterligare 69 personer på ön Utøya. Rättegången är sedan den 16 april i full gång och jag försöker följa så mycket som möjligt via Aftonbladets liveuppdatering. Vittnen har vittnat, psykologer har uttalat sig och Breivik själv har fått försvara sina handlingar. Den 22 juni avslutas rättegången och två veckor senare ska domen fällas.

”Även om Gud fördömer det som Breivik har gjort så älskar han honom.”

Det är svårt att lämnas oberörd av Breiviks försvar. När han säger saker som ”Jag skulle ha gjort det igen” är det många av Aftonbladets läsare som undrar om Norge har dödsstraff. (Svar: Nej.) Också jag blir upprörd och i takt med att mitt hat mot Anders Behring Breivik växer, inser jag något fruktansvärt: Även om Gud fördömer det som Breivik har gjort så älskar han honom så mycket att han dog för honom för tvåtusen år sedan. Och det blir värre! I Matt 5:44 uppmanar Jesus oss att älska våra fiender och be för dem som förföljer oss. Att älska någon som har gjort något sådant fruktansvärt klarar jag inte av mig själv. Det får jag helt enkelt be Jesus om hjälp med.

Att be för Breivik känns egentligen inte heller särskilt lockande. Men när människor får möta Jesus kan under ske, det är Paulus ett exempel på. Han gick från att förfölja kristna till att sprida budskapet om Jesus runt om i världen. Att Breivik skulle ställa sig i norsk TV, ångra sig och be om ursäkt till alla drabbade känns kanske otänkbart, men för Gud är ingenting omöjligt! Därför ber jag för Anders Behring Breivik.