Tycker du om att hyra film med dina vänner? Slänga en pizza i ugnen, äta chips och bara koppla av tillsammans i vardagsrummet? En dum fråga egentligen – för vem gör inte det? Men du, då har jag ett förslag; Vad sägs om att vara lite medveten och prata lite småseriöst om filmen efteråt, åtminstone ibland?

Det är inget fel med ren underhållning. Men vi borde kanske våga utmana varandra lite i vardagen också – inte bara på söndagarna.

Allra först vill jag poängtera en sak. Detta är absolut inte ett förslag om att starta en slags ny filmbibelgrupp. Bibelgrupper är jättebra, precis som gudstjänster, ungdomsmöten och läger. Men jag tror att det är viktigt att vi övar oss på att få in tron i vår vardag. Man behöver inte samlas speciellt en kväll i veckan för att prata om Jesus. Det är väldigt bra att göra det, men man kan ju prata om Jesus vid andra tillfällen också!

En utmanande minidiskussion

Jag tror att filmer är ett bra sätt att prata om Jesus. Kanske vill du och dina kompisar se ”The Holiday”, ”Independence Day”, ”Harry Potter”, ”10 saker jag hatar med dig”, ”The Fast And The Furious” eller någon av de andra möjliga filmer som finns att hyra en torsdagskväll. Då kan det faktiskt vara en bra utgångspunkt för att ha en utmanande minidiskussion någon gång mellan pizzan och tävlingen om att berätta de sämsta vitsarna.

Det behöver inte vara någon lång stund. Men använd gärna 10 minuter för att till exempel prata lite om att ni tycker att det är konstigt att den lilla vita lögnen, som faktiskt förde till något gott i filmen, tekniskt sett är ett brott mot 10 Guds bud. Varför hoppades ni så mycket på att den dödssnygga mannen med äktenskapsproblem skulle välja den supertrevliga, återupptäckta barndomsvännen, istället för att gå tillbaka till den osympatiska frun? Hur ska man förhålla sig till det? Det kan vara bra att fundera på sådant gemensamt ibland.

Jesus sitter bredvid

Och det är, tror det eller ej, fullt möjligt att ha kul efter en film samtidigt som man pratar om något allvarligt. Jesus är ju med hela tiden – inte bara de kvällar som man går in för att vara superseriös och läser i Bibeln. Jesus satt bredvid er i soffan och tittade på filmen. Han såg era reaktioner, era tankar och uppfattade varenda känsla ni hade. Då är det väl bra att inkludera honom lite i samtalet efteråt också?

Det är inget fel med ren underhållning. Men vi borde kanske våga utmana varandra lite i vardagen också – inte bara på söndagarna.