Nu har den äntligen kommit – den omtalade iPhone 5. Smalare, snabbare och snyggare än någonsin. Wow, vilken grej. Ja, jag har visserligen en fullt fungerande iPhone 4, men den där femman lockar onekligen…

Då dyker det där bibelordet upp i huvudet, Jesus tal i bergspredikan: “Samla inte skatter på jorden där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in i och stjäl. Samla era skatter i himlen där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in”. (Matt 6:19-21)

Jag tror inte att Jesus menar att vi inte får ha några ägodelar alls här på jorden. Däremot ska vi vara försiktiga med hur stor plats våra saker och vårt köpande får i våra liv. Som bibelordet fortsätter: “Ty, där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara”. 

Så hur ska vi då förhålla oss till vårt ha-begär? Alla är vi kanske bekanta med förkortningen WWJD (What Whould Jesus Do)? När jag ska handla någonting brukar jag försöka att tänka WWIDOJHSBM (What Whould I Do Om Jesus Hade Stått Bredvid Mig). Hade jag köpt den där t-shirten trots att jag har femtioelva andra? Eller Conversen i färgen jag saknar? Och den senaste iPhonen, hur skulle jag ha gjort med den? 

Visst låter den spännande. Visst verkar den häftig. Men äh, vet ni vad? Jag håller mig till min fyra.