I slutet av juli började jag i militären på Trängregementet T2 i Skövde. Inom militären ska allting vara perfekt.

Man ska stå i spikraka led, allas packning ska ligga på precis samma sätt på en rak linje, städningen ska vara perfekt och sängen ska bäddas så att det ser ut som att där aldrig har legat någon. Allt ska vara perfekt, för ”bra soldater ska inte daltas fram!”

Det är inte bara i militären som man förväntas vara perfekt. Idag har vi ofta höga krav på oss själva. Vi vill inte se dåliga ut inför andra utan strävar alltid efter att bli bättre och nå högre resultat. Vi har också höga krav på andra runt oss och blir irriterade när de misslyckas. Men man kan aldrig leva ett helt liv utan misslyckanden. De kommer smygande runt hörnet när vi som minst vill det: innan en stor inlämning i skolan, inför våra kompisar eller inför våra föräldrar. Vi kommer aldrig att komma ifrån misslyckanden. De kommer alltid finnas där. Frågan är vad vi gör när vi misslyckas. Lägger vi så stor vikt vid våra prestationer att vi börjar se ner på oss själva när vi inte når upp till våra mål?

När vi misslyckas får vi ändå vila i att Gud har lyckats.

Det vill inte Gud att vi ska göra. Han vill istället att vi ska se på honom. I Bibeln står det att alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de förklaras rättfärdiga som en gåva, av hans nåd, därför att de är friköpta av Kristus Jesus (Rom 3:23-24). När vi misslyckas får vi ändå vila i att Gud har lyckats. Han har sänt sin son till oss så att vi slipper stå där med skam över att vi inte når upp till målen som vi själva eller andra satt upp för oss. Vi behöver inte göra det omöjliga: att leva felfritt. Det har Jesus redan gjort! På så sätt blir vi befriade och kan leva i hans förlåtelse och kärlek istället. Amen på det!

Foto: pixabay.com
DELA
Föregående artikelLämna din oro till Gud
Nästa artikelBibelakuten – Insidans bästa tips