Det här med mission, det är lätt att tänka att det inte gäller mig. Men sen läser jag i Bibeln att vi ska vara ”världens ljus”. Jaha, vad innebär det då?

Det är Jesus som säger detta, och han pratar om hur vi kristna ska vara mot andra människor. Han säger att när vi visar hans kärlek mot andra så är vi ljus som lyser upp denna världens mörker. Om jag är annorlunda och inte sätter mig själv i första hand så märks det. Om jag väljer att inte vara med när klasskompisarna pratar skit om lärarna så märks det.

Människor lyssnar inte i första hand på vad jag säger, utan de ser först på hur jag lever och lyssnar sen. Mission handlar alltså inte om att ha alla de rätta svaren, eller att lyckas övertyga andra genom smarta formuleringar. Det vore väldigt konstigt om andra förväntar sig att jag vet allt bara för att jag är kristen. Det förväntar man sig inte på något annat område.

Självklart ska jag berätta vad tron handlar om ifall jag får frågan eller ett tillfälle till det. Men jag får lov att svara ”jag vet inte” på en fråga om jag inte gör det. Bara det kan till och med vara uppmuntrande. Det visar ju att kristendom inte handlar bara om kunskap, utan om att ha en relation med Jesus.

Jag får helt enkelt be Jesus om hjälp och mod att bli allt mer lik honom, och sen gå ut och vara hans ljus här i världen.

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelAtt bära varandras bördor
Nästa artikelIdentitet – i Gud eller på facebook?