Andreas blev bästa vän med Bibeln

Andreas kommer från en icke-religiös familj, men kom i kontakt med kristen tro genom att lyssna på Bibeln för att fördriva tiden på jobbet. Där fann han sanningen.

Namn: Andreas Källström
Bostadsort: Malmö
Ålder: 28 år
Sysselsättning: masterstudent i klassisk kinesiska
Intressen: historia, film, böcker
Fun fact: har bott i både USA, Kina och Japan

När Coronapandemin slog till blev Andreas arbetslös. Efter några månader fick han en anställning på ett företag som jobbade med inputtjänster. Andreas uppgift blev att sitta vid datorn och trycka in siffror åtta timmar om dagen. Som tur var fick man lyssna på musik under tiden. Andreas kände att han behövde något väldigt långt att lyssna på under alla dessa timmar.

– Jag valde som sekulär person att ladda ner Bibeln för att den var lång, inte av någon annan anledning.

Från Moseböcker till textkritik

Andreas började från början med första Moseboken. När han kommit ungefär till Krönikeböckerna rekommenderade YouTube honom en föreläsning om Nya Testamentet av Bart Ehrman, en icke-troende skeptiker och textkritiker.

– Det var väldigt intressant hur han kunde läsa Bibeln med så många lager även om han hade en skeptisk och kritisk inställning.

Andreas blev rekommenderad ytterligare föreläsningar av kritiska forskare. De lärde honom att Bibeln var en mycket komplicerad bok, vilket var nytt för Andreas som under sin uppväxt fått uppfattningen att det var en enkel bok. Bibelns komplexitet gjorde den intressant för honom. 

En djup sanning

Så småningom blev Andreas även rekommenderad videos av troende forskare och predikanter, till exempel Michael Heiser och Dan Wallace.

Jag valde som sekulär person att ladda ner Bibeln för att den var lång.

– Jag vet inte hur jag ska förklara det, men jag insåg att det finns en väldigt djup sanning i Bibeln. Man kan välja att vara väldigt kritisk eller välja att lita på den.

I Andreas pågick under en tid en kamp mellan dessa två sidor.

– Men ju mer jag kom i kontakt med Bibeln och lärde mig att läsa den på vad jag tycker är rätt sätt, desto mer kunde jag se sanningen som finns i Bibeln. Bibeln blev min bästa vän!

Efter det blev det naturligt för Andreas att börja gå i kyrkan.

– Jag tycker att det är fantastiskt att få vara med likasinnade människor.