Drömmen förändrade Johanna

Johanna fann tron när hon gick på en kristen skola. På gymnasiet vågade hon inte stå för sin tro, men en omvälvande dröm blev en vändpunkt.

Namn: Johanna Lundin
Bostadsort: Hässleholm
Ålder: 34 år
Sysselsättning: arbetsterapeut på sjukhuset; rehabiliterar strokepatienter
Intressen: vara i naturen, åka skidor, laga mat, träffa vänner, makramé
Fun fact: har ätit tacos med komage och koöga

Johannas föräldrar hade en tro, men hon beskriver det som att hon inte fått med sig kyrkan från uppväxten. Hon gick inte i söndagsskola och de pratade aldrig om tro hemma. När Johanna skulle börja fyran behövde hon byta skola. Men den nya skolan var så stökig, så i stället bytte hon till en liten kristen skola, Oasen, där hon gick resten av grundskolan. Johanna beskriver Oasen som en jättelugn, fin och bra skola. Johanna fick lära sig bibelord, rabbla bibelböckerna och be bordsbön. Hon lärde även känna en tjej som hon följde med till ungdomsgruppen.
– Det var på så sätt som jag hittade tron.

Förnekade tron

Sedan började Johanna gymnasiet, på en större skola som inte var kristen.
– Det var en ganska stor omställning.
Johanna hade tidigare blivit retad, bland annat på bussen, för att hon gick på Oasen.
– Jag var inte stolt över att vara kristen inför andra i samma ålder. Så på gymnasiet basunerade jag inte ut att jag gått på Oasen. När folk frågade om jag var kristen sa jag nej, även om det inte kändes bra inom mig.

En dröm och ett bibelord

En natt när Johanna låg och sov drömde hon att hon stod på ett berg och tittade ner på en äng som det gick en stig över. Hon såg en person gå på stigen, men sedan vek han av och gick ut på gräset.
– I drömmen uppfattade jag någon eller något stå bredvid mig och säga: “Du måste lyssna på Gud, annars blir det för dig som för honom som du ser där nere.” Sedan vaknade jag av världens dån.
Johanna blev rädd och undrade vad som hände – var det krig eller storm? Men efter ett tag förstod hon att det inte var någon fara.
Hon kollade på sin mobil och såg att hon fått ett sms av sin bästa vän. Det var en vers från Ordspråksboken, som handlade om att lyssna till Guds ord. Den stämde väldigt väl med vad Johanna fått höra i drömmen.

”Det kändes som att Gud gav mig ett ’wake-up call’.”

Dags att ta ställning

Morgonen därpå frågade Johanna sina föräldrar om de också hört dånet, men det hade de inte.
– Jag fattade att det här kanske var någonting. Det kändes som att Gud gav mig ett “wake-up call”.
Det blev en vändpunkt för Johanna där hon fick ta ställning till sin tro. Efter det vågade hon stå upp mer för sig själv och sin tro. Dessutom blev Johannas bror kristen när hon gick på gymnasiet, så då kunde de stötta varandra.