En ny livsriktning

Samuel hade bilden att kristen tro mest handlade om etik och moral. Sedan lärde han känna Jesus.

Namn: Samuel Malmqvist
Ålder: 24 år
Bostadsort: Göteborg
Sysselsättning: studerar till präst
Intressen: laga mat, grilla, musik

Samuels barndomsfamilj är kristen och som barn gick han regelbundet till söndagsskola – mer eller mindre frivilligt. På den lilla ort utanför Alingsås där han växte upp fanns det få kristna i hans egen ålder och hans bild av Gud var mer teoretisk än personlig.
– Min tanke om tro var att det är något som vuxna människor gör när de blivit äldre och är färdiga med det roliga i livet.
Samtidigt mådde Samuel inte särskilt bra, speciellt i skolan under högstadiet.
– Jag var väldigt osäker. Jag gjorde mig till, försökte passa in och vara omtyckt.
Alla visste att Samuels föräldrar var kristna, och det var inget som höjde hans status. Han försökte därför vända det sociala “minus” han kände fanns på grund av hans kristna familj.
– Jag försökte bete mig på ett sätt som var motsatt mot min fördom om kristna. Jag ville bevisa att jag inte var sådan, för att passa in.
Men innerst inne mådde Samuel inte alls bra.

Lägret förändrade allt

Sommaren efter 8:an åkte Samuel på läger med Ungdomsoas. Han hade aldrig varit på ett kristet läger och kände ingen där. Han var jättenervös och hade ingen större förväntan att möta Jesus där.
– I mitt hjärta hade jag aldrig upplevt vem Jesus var.

Under lägret förändrades Samuels bild av Gud totalt.

Men under lägret förändrades Samuels bild av Gud totalt. Han fick erfara att Gud är en levande Gud, som går att lära känna som en vän och pappa.
– Det förändrade allt och satte en ny riktning för vad jag ville för mitt liv. Jag åkte dit utan att tänka särskilt mycket på Jesus, och åkte därifrån med en längtan att hela mitt liv skulle handla om honom.

Mod att berätta

Men året i 9:an blev tufft. Samuel brottades med att berätta om sin nyfunna tro för kompisarna. Han åkte därför på ungdomsmöten, läste Bibeln och lyssnade på predikningar i smyg. Han längtade efter att berätta, men vågade inte.
– Jag kände mig låst i denna dubbelhet, att jag upplevt någonting jag ville leva mitt liv för, men som jag inte vågade berätta om.
Nästa sommar åkte Samuel på samma läger igen. Där fick han möta den helige Andes kraft.
– Gud fyllde mig med sin Ande på ett konkret sätt. Min fruktan för att berätta om Jesus försvann.
Efter det vågade Samuel berätta om sin tro öppet och livet började ta en ny vändning.
– Jag började bli den jag var tänkt att vara. Jag började bli fri på riktigt.