Samuel Tellbe blev inte kristen genom ett häftigt under. Historien om hans väg till tro innehåller inga syner, drömmar, uppenbarelser, osannolika sammanträffanden eller tilltal från Gud. I stället är det en berättelse om tvivel och logik, med början i den lilla byn Horred.

Namn: Samuel Tellbe
Bostadsort: Lund
Sysselsättning: läser naturvetenskap
Intressen: träning, musik, och håller på att lära sig rita
Fun fact: har cyklat från Horred till Paris på sju veckor

Samuel växte upp i en familj som inte trodde på Gud. Som barn hade han, som många andra barn, bilden att kyrkan var en tråkig och tyst plats där man måste sitta stilla. Så fyllde Samuel femton och det var dags att ta plats i kyrkbänken som konfirmand. Efter konfirmationen fortsatte Samuel att gå till kyrkan, mycket tack vare gemenskapen. När klasskompisarna började tjuvröka och spela tuffa hittade Samuel en plats där livet inte handlade om prestationer. Det var en plats där människor tänkte på varandra och tog hand om varandra. I kyrkan var det okej att visa känslor. Det var till och med något bra. Speciellt fastnade Samuel för lovsången. Texterna som sjöngs var osjälviska och uttryckte mycket känslor.

– De handlar om mig, men ärar någon annan, berättar Samuel, som nu vill lära sig mer gitarr för att själv kunna leda lovsång.

Formad av tron

Gemenskapen i kyrkan, lovsången och Bibelns budskap formade Samuel. Han berättar att han fått ett större tålamod, blivit lugnare, mindre irriterad och hittat ett värde i att hjälpa utsatta människor sedan han blev kristen.

– Om vi hade levt som Jesus lär, om vi hade älskat varandra, sett varandra och tagit vara på varandra hade världen varit en bättre plats.

Omgiven av tvivel

Under åren som gått har Samuel fått resa på många läger och gå en bibelskola. Samtidigt har han också fått känna av mycket tvivel.

– Tvivel är en del av tron, men man pratar sällan om det i kyrkan. Det är inte alltid lätt att läsa Bibeln. Ibland går det bara inte.

Det som bär honom genom tvivlen är inte känslor eller uppenbarelser, utan ett logiskt resonemang.

Trots alla tvivel har Samuel inte övergett tron på Gud. I september flyttade han till Lund och nu letar han efter en kyrka att gå i. Det som bär honom genom tvivlen är inte känslor eller uppenbarelser, utan ett logiskt resonemang.

– Ett liv utan Gud eller religion känns så tungt och sorgligt och prestationsfyllt att livet måste ha mer att erbjuda.