Namn: Claire Colombel

Ålder: 22 år

Bostadsort: Poitiers, Frankrike

Sysselsättning: Student

Intressen: Resa, prata engelska, lära sig om konst, läsa, springa (åtminstone efter de första kilometerna)

Gamla människor som sjöng tråkiga sånger och hot om att man skulle straffas om man inte bekände sina synder.

Så ser Claire Colombes minnen från hennes barndoms kyrka ut, och i den katolska privatskolan blev kristendom som vilket annat skolämne som helst: en massa bibelläsning och kyrkohistoria, men ingenting som handlade om henne. Trots en kristen familj blev relationen med Gud aldrig personlig.

Folkets opium

När Claire började gymnasiet fick hon en lärare i filosofi som sa att religion är “folkets opium”. På grund av sina dåliga minnen av kyrkan började Claire sakta hålla med honom. Att Gud bara var ett påhitt för att kontrollera människor kändes plötsligt inte så konstigt.
– Jag ville verkligen inte ha med Gud att göra. När jag ser tillbaka på den tiden så gör det ont.

En genuin kärlek

Under de medicinstudier som följde led Claire av dålig självkänsla och ångest. Hon bestämde sig för att studera utomlands ett år i Oregon i USA för att få lite ombyte, men fortsatte att försöka gömma sina problem bakom kurslitteraturen. I slutet av första terminen flyttade hon till ett nytt boende: ett stort kollektiv där ett femtiotal kristna tjejer bodde.

– Tjejerna i kollektivet var så annorlunda. De var snälla och ärliga med varandra, och jag fick också ta emot deras genuina kärlek. Det var tydligt att de hade något speciellt.
Claires tro började gro djupt inom henne när hennes nya vänner pushade henne till att läsa Bibeln och be. Claires första kyrkobesök i USA hos en varm och välkomnande församling fick bryta ner alla hennes dåliga associationer till kyrkan. Bit för bit blev Gud en del av Claires liv igen.

Att Gud älskar henne och att hon också får göra det har blivit en sanning, och att Gud har full kontroll över allt i universum råder det ingen tvekan om.

Guds envishet

En morgon vaknade Claire tidigare än vanligt och hade en stark känsla av att hon skulle gå ut i naturen till en kulle i närheten som hon hört talas om. På den platsen, när solen vackert steg över trädtopparna, fick hon känna hur Guds kärlek fyllde hennes hjärta. Då gav hon sitt liv till Jesus igen.
Att bli kristen har förändrat Claires liv totalt. Att Gud älskar henne och att hon också får göra det har blivit en sanning. Att Gud har full kontroll över allt i universum råder det ingen tvekan om, för Claire.
Men Claires nyfunna tro innebär också prövningar, speciellt hemma i Frankrike där familj och vänner har haft svårt att acceptera hennes beslut.
– Jag ber för dem varje dag, och ibland kan jag ana små tecken från Gud i dem. Jag är hoppfull och vet att Gud är så mycket envisare i sin kärlek än vad vi är. Han lämnade aldrig mig trots att jag inte ville vara med honom, det är fantastiskt!