Erik mötte den helige Ande

– Ni måste prova detta, sa Erik till sina kompisar efter att ha fått förbön för första gången. Den dagen började hans liv som kristen.

Presenten lockade

Erik är inte uppvuxen i en kristen familj och före konfirmationen hade han inte särskilt mycket kontakt med kyrkan. Därför var det inte alls en självklarhet att han skulle konfirmera sig. Men tanken på konfirmationspresenten lockade, och då blev det konfirmation ändå.

– Före och under konfirmationsläsningen skulle jag nog säga att jag var ateist, så jag brydde mig inte så mycket om Gud. Man skulle kanske kunna sammanfatta min syn på livet med ”livet är meningslöst, men inte värdelöst.” Vi lever och dör och man får göra det bästa av den tragiska sanningen.

Det var något särskilt med gemenskapen som fanns i kyrkan.

Namn: Erik Gislason
Ålder: 20 år
Bor: Stora Höga (söder om Stenungsund)
Sysselsättning: studerar teologi och blev nyligen antagen som prästkandidat i Göteborgs stift
Intressen: spela olika instrument, skriva musik och engagemang i församlingen

Bakom orgeln i kapellet

Men konfirmandtiden gjorde ändå intryck på Erik. Han såg att det var något särskilt med gemenskapen som fanns i kyrkan, och när ungdomsgruppen åkte på uppstartsläger hösten efter konfirmationen följde Erik med. På lägret erbjöds det förbön bakom orgeln i kapellet, och Erik bestämde sig för att gå dit.

– Jag minns inte så mycket av förbönen förutom att jag fick möta en kraft som jag idag vet var den helige Ande. När förebedjarna hade bett klart gick jag vinglande därifrån och med ett dumt leende på läpparna gick jag fram till två kompisar och sa: ”Ni måste prova detta!” Denna händelse blev startpunkten för min vandring med Gud.

Förebedjare som förebilder

– En person som har betytt mycket för mig i min tro är Calle Segersson som blev församlingspedagog i min församling året efter att jag blivit kristen. Han svarade på alla mina frågor och han är en trogen förebedjare, vilket jag tror varit väldigt viktigt. En annan som betytt mycket för mig är Daniel Hansson som var en av förebedjarna dagen jag blev kristen och som med sin trofasthet till Gud och kyrkan varit ett bra exempel för mig att följa.

– Idag är Gud det jag bygger hela mitt liv på. Den kvällen bakom orgeln är antagligen den viktigaste och största dagen i hela mitt liv. Gud har blivit en självklarhet som jag kan luta mig på under de fina dagarna och under stormarna.