Genom konfirmationsläger och ungdomsgrupp fick Oskar Skäremo lära känna den Gud som skulle komma att fylla hans liv med en glädje och ett värde han inte upplevt tidigare.

Namn: Oskar Skäremo
Ålder: 21 år
Bor: Örebro
Sysselsättning: volontär i Svenska kyrkan i Örebro
Intressen: musik och människor

– Innan jag blev kristen var jag väldigt blyg och jag hade inte så mycket glädje i mitt liv. Jag kan fortfarande vara blyg och nere ibland, men jag känner ändå att jag har en kraft i mig nu som jag inte hade innan.

Vägen till tro var en process

Gud har förändrat Oskar Skäremos liv ”enormt mycket” som han själv uttrycker det. För Oskar började vägen till att bli kristen med ett konfirmationsläger på Strandhem.

– Där fick jag lovsjunga och be till Gud. Även om det för min del var mer en social grej – det var ju så alla gjorde – än en faktisk tro på att det finns en Gud, så satte det igång en process i mig. Processen fortsatte när jag började gå i ungdomsgruppen i Ängelholm. Där fick jag reflektera över det jag upplevde och växa och bli stadig i min tro.

En stöttepelare att prata med

– En person som har betytt mycket för mig i min tro har varit en präst i församlingen där jag bodde innan, som alltid har kunnat förklara saker bra och haft ett genuint intresse av att lyssna på mina tankar. Jag har fått växa i tro genom att vi diskuterat saker som hindrat mig från just det. Jag fick en stöttepelare i tron, och det har varit otroligt skönt.

Jag har en kraft i mig nu som jag inte hade innan.

Förändrad av Guds omsorg

I dag är Gud en stor del av Oskars liv, och han är tacksam för allt Gud gjort för honom.

– Gud är anledningen till att jag lever och till att jag kommer att fortsätta leva för evigt. Jag kommer alltid att vara tacksam för det. Jag vet att Gud har en plan för mig och jag vill gå på den vägen. Jag vill också vara ett ljus som lyser både av och på honom. Jag vill helt enkelt ge vidare den kärlek jag fått till mina medmänniskor. Just kärleken som Gud har till mig är något jag verkligen har blivit medveten om. Gud är med mig, älskar mig och bryr sig om mig. Jag har förstått att jag har ett enormt värde, och även om jag inte tror på det själv ibland, så får jag lita på Guds ord och löften.

Jobbigt att inte förstå allt

Det finns också delar av att vara kristen som varit och är jobbiga för Oskar. Att inte förstå allting och att berätta om sin tro, till exempel.

– Det har ibland varit jobbigt att inte förstå hela bilden, och även att behöva acceptera att jag inte kommer att få hela bilden. Vissa saker är och förblir mysterier för oss människor, i alla fall här på jorden. Jag tycker också att det kan vara svårt att berätta för andra att jag är troende kristen. Jag märker att en del dumförklarar mig – de tror inte att jag kan vara en tänkande och smart person och samtidigt vara kristen, och det stämmer ju inte alls!