Gud rörde vid Lucas

Lucas tro byggdes på under en lång tid, men det avgörande hände under konfirmationstiden och då han valde att komma till tro under en gudstjänst i England.

Namn: Lucas Stålhammar
Ålder: 19 år
Bostadsort: Lund
Sysselsättning: studerar kyrkomusik
Intressen: musik, ultimate frisbee, sjunga i kör, laga mat
Fun fact: kallas ibland “korridorens hemmafru” i sin studentkorridor

Under Lucas barndom gick familjen till kyrkan ibland vid större högtider, men tron spelade ingen central roll i hans liv. Det var under konfirmationstiden som han började komma till tro på riktigt. Han konfirmationsläste, precis som många klasskompisar och andra runtomkring honom gjorde.
– Jag tänkte att det skulle vara en kul grej, man får träffa lite människor och åka på läger.

Växande nyfikenhet

Lucas hamnade i en konfirmandgrupp med bra gemenskap, och hittade en ungdomsgrupp som han kunde vara med i. Han gick till kyrkan framförallt för att träffa folk. Men ju mer tiden gick och ju mer han var där, desto mer började han ta till sig av vad som hände i kyrkan. Han började lyssna mer på vad som sades i predikan och vad som sjöngs i sånger och psalmer.
– Jag kände att det här är någonting speciellt, något som jag vill utforska mer.

Jag kände att den helige Ande verkligen kom till mig, att Gud rörde vid mig.

Under den perioden började Lucas spela på mässor. Han var mycket i kyrkan och fick möta många olika typer av gudstjänster och olika sätt att se på Gud.
– Jag försökte bygga upp en egen tro efter allt jag hört och försökte förstå vad Gud faktiskt är.

Beslutet

I konfirmandträffarna, som pågick under ett halvår, ingick ett veckolångt läger i London. Vid det laget hade Lucas börjat förstå att kristen tro var något som han skulle vilja utforska mer och kanske verkligen tro på. I England träffade de en kristen ungdomsgrupp och var med på en gudstjänst där det sjöngs mycket lovsång. Det var under lovsången där som Lucas verkligen bestämde sig för att det här var något han ville tro på. Han kände den helige Ande i sig.
– Jag kände att den helige Ande verkligen kom till mig, att Gud rörde vid mig. Jag kände att han verkligen är i mig på riktigt.

Fördjupad tro

Lucas gick ledarskola och var senare konfirmandledare. Det var när han förberedde undervisningen som han lärde sig som mest om sin kristna tro.
– När man själv håller i undervisningen måste man tänka efter på ett annat sätt än när man är konfirmand.
Tron byggdes upp sakta men säkert. Lucas har varit mycket i kyrkan, både för att det är roligt och för att kunna växa i sin tro.
– Tron bygger man ju alltid på, hela tiden.