”Jag levde ett dubbelliv”

Att släppa in Gud i sitt liv är inte något man kan göra halvhjärtat. Det har Hannah Ericsdotter Forsén fått uppleva. Hon kom till tro som fjortonåring.

När Hannah hade gått ut 8:an åkte hon på konfirmationsläger på Breanäs missionsgård. Där förvandlades hennes syn på vad det är att vara kristen.
– Under lägrets gång började jag förstå vad detta med Gud faktiskt handlade om, berättar hon, och när lägret var slut hade hon tagit beslutet att ge honom en chans.

De som tror på Gud är svaga

– Filosofin i min familj och omgivning har alltid varit att göra så gott man kan för sig själv och andra människor. Men det har aldrig funnits något fokus på en högre makt eller dylikt. De som tror på sådant har setts som svaga.
Mina enda kontakter med kristen tro innan konfirmationslägret var en barnkör jag sjöng i som liten och en kompis som var kristen. Det var den kompisen som bjöd med mig till konfirmationslägret.

Namn: Hannah Ericsdotter Forsén
Ålder: 22 år
Bor: Jönköping
Sysselsättning: Studerar femte terminen på sjuksköterskeprogrammet
Intressen: Att hjälpa andra människor, att vara engagerad i församlingen och musik

Vågade inte berätta

Efter lägret började Hannah gå till ungdomsgruppen Berea i Lund och hon gick med i en hemgrupp, men att vara kristen visade sig inte vara helt lätt.
– Problemet var att jag levde ett dubbelliv. Jag vågade inte berätta om min tro för min familj och mina vänner.

Ett förändrande beslut

Efter gymnasiet var Hannah trött på att leva som hon gjorde och bestämde sig för att hon ville ha förändring.
– Jag gick ett år på Strandhems Bibel- och lärjungaskola, något som faktiskt förändrat mitt liv. Det var först då alla i min omgivning förstod att jag tog min tro på allvar och vissa blev förvånade över att jag var kristen.

”Jag skulle inte klara mig utan honom”

Tron genomsyrar livet

Därefter blev det viktigt för Hannah att den kristna tron har med hela livet att göra. Gud vill vara mer än en hobby eller ett tillval i våra liv.
– Tron på Gud har förändrat alla delar av mitt liv, för om man släpper in honom i sitt liv så gör man det på riktigt och inte halvhjärtat. Inte minst ens relationer påverkas av valet att följa Jesus. De flesta av mina relationer har blivit stärkta medan en del personer, till exempel min familj, inte har accepterat min tro fullt ut.

Dela det jobbiga

Det är inte bara familjens ogillande som varit jobbigt för Hannah. Som för alla så går livet upp och ner och Gud känns inte alltid så nära.
– Överlag tycker jag att allt är lättare när man har Gud med i bilden, men ibland är det riktigt tufft. Man tar sig igenom det på ett eller annat sätt, och även om det känns som att Gud är långt borta ibland så är han alltid nära. Det som har hjälpt mig när det varit svårt är att vara öppen med min tro och att ha en församling där jag är trygg och kan dela mitt liv med andra kristna.

Ett liv med Gud

– Gud har lett mig gång på gång, vilket jag ofta ser i efterhand. Jag skulle inte klara mig utan honom och det är ett erkännande jag inte skulle ha gjort för tre år sedan. Gud ger mig en anledning att stiga upp varje morgon, en anledning som jag inte kan få från någon eller något annat.