Förakt för kristna och övertygelse om Guds icke-existens vändes till en kristen tro som påverkar hela livet. Följ med på Simon Eks väg till tro!

Namn: Simon Ek
Ålder: 27 år
Bor: Lund
Sysselsättning: studerar fysik
Intressen: spelar fotboll en gång i veckan och badminton alldeles för sällan

Övertygad ateist

– Innan jag blev kristen var jag en skeptiker som såg kristna som icke tänkande människor. Jag var absolut säker på att Gud inte fanns och att livet en dag skulle sluta i ingenting. Jag var så säker på detta att det kändes helt onödigt att undersöka saken.

”Jag upptäckte att kristna människor kunde vara både tänkande och roliga.”

Ett långsamt öppnande

Ändå hamnade Simon på konfirmationsläger på Strandhem tillsammans med fem andra från hembyn Åkarp. En i hans klass skulle konfirmeras på Breanäs, men där fanns inte plats för Simon och hans kompisar, så då blev det Strandhem i stället. Under lägret förändrades Simons syn på kristna.

Jag upptäckte att kristna människor kunde vara både tänkande och roliga. Undervisningen gav svar på många av mina kritiska frågor och invändningar och långsamt blev jag mer och mer öppen för att kristen tro kanske kunde vara sann. Efterhand började jag sjunga med i sångerna på kvällarna och blunda och be med i bönerna. Efter cirka två veckor av lägret minns jag att jag ringde hem och sa att jag nog ändå kunde tänka mig att få ett kors i konfirmationspresent. Det är det närmaste ett specifikt frälsningsögonblick jag har.

Där tron fördjupades

– Efter lägret började jag i ungdomsgruppen Berea i Lund. Jag missade inte en enda samling från nian till tvåan i gymnasiet. Under de åren fördjupades och stärktes min kristna tro och

jag hade med mycket stor sannolikhet inte varit kristen idag om det inte varit för att jag hade Berea då.

Inte bara lätt

I Simons liv idag syns hans tro bland annat i hur han spenderar sin tid och sina pengar. Han har också en helt annan inriktning på sitt liv; han vill leva för Gud. Det innebär inte bara glädje, utan livet med Gud är ibland kämpigt.

Tanken på att människor jag tycker om inte är kristna är jobbig. På ett sätt hade det därför känts lättare att inte tro att varje människa behöver Jesus för sin räddning. Det har också varit en kamp – och en kamp med nederlag – att försöka stå emot sexuella frestelser. Hade jag inte varit kristen hade jag troligen inte ens försökt stå emot de här frestelserna och inte heller sett något problem med det.