Stillsamt omvälvande

För Tilde gick det kristna budskapet gick från att vara fakta om en religion till att bli livets sanning.

Namn: Tilde Dahl
Bostadsort: Eslöv
Ålder: 32 år
Sysselsättning: organisationssekreterare på Tamam
Intressen: böcker, samhällsfrågor
Fun fact: älskar Robin Hood

Tilde hade inte en kristen uppväxt, men när hon började gymnasiet hamnade hon i samma klass som flera kristna personer. Tilde kom genom de här personerna i kontakt med kristen tro och kristna sammanhang. Vännerna drog med henne på några enstaka evenemang och lärde henne om “basic delar” av kristen tro, som man som icke-kristen inte har hört talas om – exempelvis vad nåd är eller vad som är grejen med korsfästelsen. Men framförallt lärde Tilde känna de här personerna – hon fick en bild av dem, vad de trodde på och vad det innebar för dem att vara kristna. Tilde förstod att tron var en stor del av deras liv.

– Jag brydde mig ju om de här människorna och ville förstå hur de tänkte. Jag tyckte om att höra dem berätta om sina tankar, sitt liv, sin tro och sin förståelse av världen. Det var intressant att förstå mer om andra människor. Men det berörde mig inte mer än så.

Det som vännerna berättade för Tilde tog hon till sig som information om en religion snarare än som något som var relevant för henne.

Inte ensam

Efter studenten flyttade Tilde till Göteborg. Under den här perioden fick hon en alltmer förändrad syn på världen.

– Jag hade en väldigt stark upplevelse av att inte känna mig ensam. Jag vet inte om det hände vid ett tillfälle eller över tid, men jag minns det som en stillsamt omvälvande process som förändrade hur jag såg på världen.

Tilde började ta till sig av vad hon hörde andra säga om Gud och kristen tro. I stället för att bara se det som information som tidigare, var det som att höra om något som var sant.

Jag hade en väldigt stark upplevelse av att inte känna mig ensam

– Helt plötsligt var det relevant för mig också. Det var en ganska mystisk upplevelse som är svår att beskriva.

Del av något större

Tilde blev ihop (och gifte sig sedan) med Anders, en av de kristna vännerna från gymnasiet. De kom överens om att han skulle börja äta vegetariskt och att hon skulle gå på gudstjänst varje söndag.

– Det har jag gjort sedan dess!

I kyrkan fick Tilde ett sammanhang där känslan av att inte vara ensam kopplades till något större. Predikningarna och bibeltexterna – sådant som tidigare bara varit som information – talade till Tilde och berättade för henne om världen.

– Det är skillnad mellan att höra en bibeltext och inte tro på Gud och att höra den som kristen.

Tilde betonar dock att informationen hon fått om kristen tro inte var det som gjorde henne kristen, men när hon hade blivit det kunde hon kanalisera den till att bygga upp sin kristna tro.