När livet är svårt är det viktigt att inte gå ensam med sina tankar och känslor. Här kommer några tips på vart du kan vända dig.

1En kompis

Dina vänner bryr sig om dig! Ibland är man rädd för att vara i vägen eller göra andra människor oroliga, men vänd på det: Om någon av dina kompisar kom till dig och berättade något jobbigt, skulle du förmodligen lyssna och vilja hjälpa till.

2En vuxen

Berätta om dina funderingar för någon vuxen i din närhet som du litar på, till exempel en förälder, mormor, kompisens föräldrar eller kyrkans ungdomsledare. Eller kanske har du särskilt stort förtroende för din fotbollstränare, körledare eller någon av dina lärare i skolan.

3En kurator

Alla skolor ska ha tillgång till bland annat skolsköterska och kurator. Dem kan du vända dig till både för att få stöd och för vägledning, så att du får rätt hjälp någon annanstans om det behövs. Du kan också få hjälp via ungdomsmottagningar som finns på många orter i landet.

4En präst/pastor

De flesta präster och pastorer erbjuder samtal som kallas för själavård. De har tystnadsplikt, vilket innebär att de aldrig får föra vidare vad du berättar för dem. Själavård kanske låter stort och lite läskigt, men det kan vara väldigt skönt att prata med någon som både står på den kristna grunden och har professionell kunskap.