BAKGRUND

Josef föds som elfte sonen i en dysfunktionell familj med sammanlagt 12 söner. Hans pappa heter Jakob och hans mamma Rakel. Han har också tre styvmammor då Jakob har två hustrur och två bihustrur. Då Josef är den förstfödde sonen till Jakobs älsklingsfru så blir han också extra bra behandlad och får bland annat en fin högtidsdräkt, vilket de andra bröderna inte får. Det är inte konstigt att hans tio äldre bröder blir avundsjuka på honom.

GLIDARLIV

Hans far ger honom också andra förmåner. Han slipper göra uppgifter de andra bröderna behöver göra, nämligen att vara hemifrån och vakta boskap. I stället får han stanna hemma. Josef får också drömmar. I dessa drömmar så bugar sig Josefs bröder och hans föräldrar för honom. Brödernas ilska mot Josef blir inte bättre av detta och till och med hans far, som annars låter honom glida på en räkmacka genom livet, tillrättavisar honom.

SÅLD SOM SLAV

En dag får Josef gå till sina bröder som är ute och vaktar fåren. Hans bröder som vid det här laget inte kan stå ut med sin bror bestämmer sig för att döda honom. De tar och sliter av hans dräkt och slänger honom i en torrlagd brunn. En av bröderna vill dock inte gå riktigt så långt som att döda Josef, så istället säljer de honom som slav till en karavan på väg ner till Egypten. För att dölja sina handlingar tar de Josefs dräkt, river sönder den och fläckar den med blod och visar upp den för sin far med förklaringen att ett vilddjur måste ha dödat deras bror. Jakob blir helt knäckt och låter sig inte tröstas.

JOSEF HOS POTIFAR

Josef blir alltså förd till Egypten och där får han jobba hos Potifar, en av faraos hovmän. Josef gör ett gott arbete och Gud är med honom, och till slut får Josef ta hand om hela Potifars hus. Potifars fru har dock andra tankar om Josef och försöker få honom att ligga med henne. Hon är påstridig, men Josef vägrar; det skulle vara fel både mot Gud och Potifar. En dag tar Potifars fru tag i Josefs mantel medan hon åter igen frågar, men Josef springer därifrån och lämnar manteln. Potifars fru berättar då lögnen att Josef försökt våldta henne och Potifar blir rasande och slänger Josef i fängelse.

JOSEF I FÄNGELSE

Gud är med Josef också i fängelset och snart står alla andra fångar under Josefs uppsikt. I fängelset möter Josef två män som tidigare jobbat för farao. Den ena som bagare, den andra som hovmästare. Båda får en natt var sin dröm. Josef kan med Guds hjälp uttyda drömmarna och det går som Josef förutsett. När den ena av dem, hovmästaren, får komma tillbaka till faraos hov så ber Josef honom om att han ska be om hans frigivning, då han inte gjort något fel. Hovmästaren glömmer dock bort Josef.

FAROAS DRÖMMAR

En natt får farao en dröm. I den första ser han sju tjocka och feta kor som betar på flodstranden. Dessa följs av sju magra och utsvultna kor som äter upp de första sju korna. I den andra ser han sju frodiga ax och sedan sju tunna och magra ax som slukar de första sju axen. Farao kallar till sig all spåmän och uttydare i hela Egypten, men ingen förstår sig på drömmarna. Hovmästaren, som Josef uttytt drömmen för, kommer plötsligt ihåg Josef och berättar för farao om hans förmåga att tyda drömmar. Farao kallar upp Josef från fängelset, som får raka sig och klä på sig i nya kläder, och ber honom uttyda drömmarna. Josef påpekar att endast Gud ger uttydning och förmedlar sedan Guds uttydning: Det kommer först att komma sju goda år med stort överflöd i Egypten. Efter dessa år kommer sju år av extrem torka, nöd och misär. Josef ger också farao tipset om att låta sätta en klok och förståndig man, som ansvarig för att samla in mat under de sju första åren och spara det till de sju magra åren. Farao tycker det är en utmärkt idé och ger Josef den uppgiften, helt snabbt blir alltså Josef den näst högste personen i Egypten.

JOSEF, NÄST HÖGST I EGYPTEN

Josef tar sig an uppdraget och det sker precis som drömmarna sa; först kommer sju år av överflöd och sedan sju år med torka och missväxt. Inte bara i Egypten blir det torka utan även de omkringliggande länderna, inklusive Israel, drabbas av hungersnöd. Jakob och hans familj svälter, men när de får höra att det finns mat i Egypten skickar han sina tio äldsta söner för att köpa mat. Den tolfte sonen som är det enda andra barnet som Rakel, Jakobs älsklingsfru, fött utöver Josef är nu Jakobs största skatt, så han lämnas kvar hemma. När Josefs bröder kommer till Egypten ställs de inför Josef, som känner igen dem, men de känner inte igen honom. De bugar sig inför honom (precis som i drömmen han hade som ung!). Han frågar ut dem och får höra att de har en yngre bror som är kvar hemma. De får köpa mat, men för att sätta dem på prov beskyller han dem för att vara spioner, och sätter en av dem i fängelse i väntan på att de ska komma tillbaka med deras yngste bror.

ANDRA MÖTET MED BRÖDERNA

När maten åter börjar ta slut hos Jakob och hans familj bestämmer de sig för att resa ner till Egypten igen för att handla säd, denna gång får den yngsta sonen följa med, efter att de bedyrat heligt och stort, att inget ont kommer att hända honom. De kommer åter inför Josef och han bjuder dem på en stor festmåltid. För att testa dem slutgiltigt lägger han sin silverbägare bland den yngste broderns packning, när de beger sig hemåt igen. Josef skickar ut sina soldater och fångar in sina bröder och säger att en av dem stulit hans bägare. De hittar den i den yngste packning, och Josef säger att han ska få bli hans slav och att de andra kan åka hem. De andra bröderna blir förtvivlade och en av dem erbjuder sig att ta deras yngste brors plats. När Josef ser att de bättrat sig så avslöjar han att han är Josef, deras bror. Bröderna blir förskräckta och tror att han ska hämnas, men Josef har förlåtit dem och vill dem inget illa. Han omfamnar dem och ber dem flytta ner till Egypten med deras far och hela deras familj.

Det blir så, Jakob med hela sin familj flyttar ner till Egypten och bosätter sig där. Josef får två barn, Efraim och Manasse, som blir två av Israels stammar, och dör sedan vid 110 års ålder i Egypten.