Karin berättar här om hur hon kämpade för att passa in i skolan bland kompisarna och först undvek att prata om sin tro. När hon väl gjorde det förändrades allt. Till det bättre.

Än i dag minns jag tydligt hur mycket jag skämdes för min kristna tro under högstadiet. Rädslan för att bli retad och längtan efter att passa in och vara som alla andra var stor.

När en ungdomsledare kom till skolan för att prata med eleverna om den kristna tron gick jag alltid långa omvägar och när biologiläraren pratade om oss människor som klonade rymdvarelser teg jag bara och försökte göra mig själv osynlig.

det är i vår svaghet som Gud kan bli stark

Kanske känner du igen dig i min berättelse. Att vara kristen i vardagen är inte alltid enkelt. Och att verkligen våga visa det för de i sin omgivning när bibelläsningen och bönen ibland kan kännas som en börda att pressa in i det fullspäckade schemat, är inte alltid lätt. Men vet du vad – Gud är ingen börda. Han är den som vill bära dina bördor. Det är stor skillnad!

Att våga och bli respekterad

När jag började gymnasiet tog jag ett beslut om att vara öppen med min kristna tro. Det var det bästa jag hade gjort! Till min förvåning blev jag inte retad, utan istället respekterad och de som jag trodde skulle vara mest negativa var ofta sugna på att diskutera. En klasskompis var till och med avundsjuk på mig när jag berättade om alla läger och köruppsjungningar som fyllde helgerna. Något inom henne längtade efter mer än vad helgens festande och bakfylla kunde erbjuda.

En Gud som bär

Ska jag vara ärlig så nu, nio år efter studenten, kan jag fortfarande kämpa med att vara frimodig ibland och att våga stå upp för min tro i alla lägen. Men vet du vad – Gud älskar dig och mig så galet mycket. Han gör verkligen det! Du är ingen börda för honom och han vill hjälpa dig och mig i skolan, på träningen och bland kompisarna när det känns jobbigt och ganska ”o-coolt” att vara kristen. I Josua 1:9 står det: Har jag inte befallt dig att vara stark och frimodig, var då inte förskräckt eller förfärad ty Herren din Gud är med dig vart än du går. Vilket löfte! Du behöver inte vara rädd. Gud är med dig i skolan, efter skolan och hela livet. När det är jobbigt och tufft och du känner dig ensam och missförstådd så finns han där och bär. Gud har inte lovat oss ett enkelt liv, men han har lovat att alltid vara med oss. Jag har testat – och det håller!

Den största nyheten

Vi behöver inte skämmas för vår tro! I en värld där alla hungrar efter att passa in och vara ”normala” och där smink, mode och heminredning är ett sätt att visa upp en fin yta och ibland dölja ett ensamt och plågat inre, har ju jag som kristen all anledning att bara ropa ut att Jesus finns och lever och vill komma med hopp och mening i en trasig värld! Faktum är att om vi kristna vågade gå med raka ryggar och sprida Jesu kärlek till vår nästa, kanske Sverige skulle sett annorlunda ut i dag?

Det är riktigt kul att vara den förste som sprider nyheten om ett nytt kärlekspar eller berättar om en kändis man sett på stan. Men fatta – vi har ju den bästa nyheten av alla att berätta! Vi får berätta för alla ensamma och trasiga och sårade (typ alla) att det finns en Gud som älskar, en Frälsare som räddar, en Herde som visar vägen och en Läkare som botar! Jesus är svaret och hans kärlek kan fylla ditt tomrum med mening, gemenskap och en tillfredsställelse som inte något annat på djupet kan ge. Våga vara kristen! Och kom ihåg att du inte behöver pumpa upp några ”andliga muskler” utan det är i vår svaghet som Gud kan bli stark och när vi ber honom om hjälp så vill han hjälpa. Det är löften att lita på!