På vilket sätt är du lik en trasig snöleopard? Och vad har det med Jesus att göra? Läs Jonas artikel så får du se!


En födelsedag när jag var barn fick jag en nalle som skulle föreställa en snöleopard. Jag måste erkänna att jag inte var särskilt förtjust i nallar och ganska snart hamnade snöleopardnallen i en låda där jag förvarade oviktiga leksaker. Där låg han helt bortglömd. Tills en dag, då min lillebror rotade bland mina grejer. I mötet mellan min bror och snöleopardnallen uppstod kemi. Det var kärlek vid första ögonkastet! Han gav honom namnet Leo och sedan dess var de oskiljbara.

En knallpulverpistol för Leo

Själv kände jag hur den där obetydliga nallen helt plötsligt fick ett enormt värde och försökte utnyttja situationen till min egen fördel, så jag hävdade att Leo var min. Mamma, som försökte rädda situationen, tog mig därför till en leksaksbutik och sa: ”Du får välja vad du vill om din lillebror får Leo.” Det blev en knallpulverpistol och Leo var friköpt! Nu var han hemma hos sin rätta ägare. Min bror älskade Leo som om han vore den viktigaste familjemedlemmen av alla. Med åren blev de vita partierna i Leos päls snarare gulbeiga. Den mjuka pälsen blev som en urtvättad, nopprig fleecetröja. Ögonen hade fått bytas ut och han hade flera rejäla stygn sedan mamma lyckats sy ihop honom efter diverse olyckor. Utifrån såg Leo med tiden ut som en riktigt ful och utsliten nalle, men genom min brors kärlek var han samtidigt en väldigt vacker familjemedlem.

Gud ser vår trasighet och han älskar oss.

Trasig men älskad

Nu i efterhand kan jag se vissa likheter mellan min brors kärlek till Leo och Guds kärlek till dig och mig. Ibland kan jag känna mig som en riktigt utsliten nalle. Livet har inte alltid blivit som jag tänkt mig eller hoppats på och jag är inte alltid den goda människan jag önskade att jag var. Det finns en trasighet både i mig och i den här världen. Men trasigheten påverkar inte Guds kärlek till dig och mig. Gud ser vår trasighet och han älskar oss. Han är oerhört förtjust i dig och älskar dig – till och med mer än min bror älskade Leo.

Mitt livs bästa beslut

Det finns en poäng till. Precis som min mamma friköpte Leo, har Gud friköpt dig och mig. Jesus död på korset är Guds sätt att offra sig och köpa dig och mig fria från den här världen så att vi får tillhöra vår Fader i himmelen som älskar oss mer än någon annan. Dessutom har Gud planer för en ny värld åt oss där trasigheten inte längre finns kvar. Men det finns också en del skillnader mellan Leo och människan. Den stora skillnaden är att du inte är en passiv nalle. Du är en människa med en egen fri vilja. Guds famn står öppen för dig. Kanske har du redan hoppat upp i den och sagt ditt ”Ja!” till Jesus? Om inte vill jag intyga att mitt ”Ja!” till Jesus under gymnasietiden är mitt livs bästa beslut.