Samhället vill få dig att tro att du behöver en massa saker. Men vad är egentligen viktigt i livet?


“Vad behöver du i dag?” Så står det på reklamaffischen utanför kiosken som jag går förbi varje morgon på väg till tåget. Tanken bakom den inbjudande frågan är att jag ska känna att det alltid finns en anledning att gå in där. Det indirekta budskapet är att vad jag än behöver går att hitta på de välfyllda hyllorna. Men stillar en Coca-Cola oron över mina betyg? Får jag en bättre självbild på köpet när jag läser tidningen med det lyxiga omslaget? Kommer en påse chips göra att mitt liv äntligen känns meningsfullt? Frågan på reklamaffischen väcker funderingar över vad som egentligen är viktigt i livet.

“Kommer en påse chips göra att mitt liv äntligen känns meningsfullt?”

Något saknas!

Alla är vi nog överens om att det som människan verkligen behöver inte går att köpa för pengar. Men hur är det med till exempel en kärleksfull familj, nära vänner, att vara frisk och klara av skolan – är det allt vi behöver? Kanske har du, precis som jag, känt att något fortfarande saknas även efter att det som du trodde att du behövde har uppfyllts. Trots att du har både vänner och familj kanske du ibland känner dig riktigt ensam. Fastän du lyckas få betyget som du kämpat hårt för eller sätter den där frisparken som ni tränat med fotbollslaget i timtal, avtar den sköna känslan snart. Det finns alltid nya kurser att klara av och nya matcher att spela. Trots att många saker i livet är viktiga, verkar de inte vara svaret på det som du och jag innerst inne längtar efter.

Tillverkarens instruktioner

Innan vi tvättar ett klädesplagg läser vi på den lilla, vita lappen där tvättrådet står. Här beskriver tillverkaren vilket behov just det plagget har. När vi köper en ny mobil fyller bruksanvisningen samma funktion. I båda fallen tycker vi att det är viktigt att ta reda på vad tillverkaren säger om produkten – den som har skapat något borde ju veta bäst vilket behov det har! Precis som tvättlappen i våra kläder eller bruksanvisningen till våra mobiler finns en beskrivning av mänsklighetens behov signerad tillverkaren själv – Gud. I Bibeln förklarar din skapare att det som du verkligen behöver är att leva i en relation till honom. Först då kan tomrummet i ditt inre fyllas. I den gemenskapen finns den bekräftelse, det helande och den mening som gör att familj, vänner, lyckade studier och god hälsa bleknar i jämförelse. I den gemenskapen finns den förlåtelse och upprättelse som människan gjort sig behov av genom att vända Gud ryggen. I den gemenskapen finns liv bortom tomheten och ända in i evigheten.

Tomheten – en möjlighet

Tomheten som du ibland känner är ett tecken på att du är skapad för något mer. Eller rättare sagt, någon mer. Frågan kanske inte är vad du behöver i dag utan vem du behöver?